O aeronava militara va pleca, luni, spre Afganistan, pentru a aduce in tara trupul militarului ucis, duminica, in timpul unei misiuni de patrulare, in timp ce starea de sanatate a celorlalti trei soldati internati la Kandahar este stabila, a declarat purtatorul de cuvant al Map, Andreea Dumitru.
"O aeronava militara va pleca cel mai probabil astazi (n.r. luni) spre Afganistan pentu a-l aduce inapoi pe sergentul Dragos Traian Alexandru. Speram ca in doua trei zile sa ajunga in tara", a afirmat, pentru NewsIn, Andreea Dumitru.

Potrivit reprezentantului Map, unul dintre militari raniti a fost operat in spitalul militar din Kandahar. "Soldatul Ionut Claudiu Butoi a fost operat", a spus Dumitru, care a adaugat ca starea celorlati doi militari internati in spitalul din Kandahar este stabila si, daca evolutiile medicale vor fi pozitive, se vor intoarce in baza de la Langman.

Un militar roman a fost ucis si alti patru au fost raniti duminica, in jurul orei 10.00, ora Romaniei, in Afganistan, a anuntat Ministerul Apararii intr-un comunicat publicat pe site.

Militarii Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" se aflau intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), la aproximativ 20 de kilometri de Qalat. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

In urma exploziei, sergentul major Dragos Traian Alexandrescu, a fost ucis. Militarul era casatorit, avea doi copii si este angajat al Ministerului Apararii din 2003. Militarii raniti au primit asistenta medicala la fata locului, dupa care au fost transportati la spitalul militar din Baza Lagman.

Conducerea Ministerului Apararii isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si este alaturi de familiile greu incercate, se mai arata in comunicat. Potrivit purtatorului de cuvant al MAp, este al saptelea deces inregistrat de Romania in Afganistan de la implicarea in operatiunile din aceasta tara. "Din 2002, de cand au inceput actiunile noastre in Afganistan, avem sapte decese inregistrate in acest tip de actiuni si 24 de raniti", a declarat Andreea Dumitru.

Ultima pierdere romaneasca in Afganistan data din 13 iunie, cand un militar roman a fost ucis, iar alti trei au fost raniti intr-un atac cu armament cu armament usor, intr-o misiune de patrulare tot pe Autostrada A1 Qalat - Kabul. Romania are 84 de militari in operatiunea americano-afgana Enduring Freedom din Afganistan si 561 de militari in ISAF, forta multinationala condusa de NATO. Majoritatea romanilor au baza la Qalat, in provincia Zabul, din sud, unde actioneaza alaturi de militari americani, sub comandament britanic, si unde insurgenta talibana este mai acerba decat in alte regiuni ale tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.