Gruparea de infractori profesionisti care "a plantat" in Bucuresti mai multe bancomate-fantoma se afla, deja, in atentia politistilor de la Crima Organizata. Anchetatorii banuiesc despre cine este vorba, din cercul suspectilor luati in vizor facand parte mai multe persoane. Prejudiciul creat de banda care actioneaza de doar cateva luni se ridica la 300 milioane de lei.

Infractorii s-au adaptat rapid la noile tehnologii de plata, retele de falsificatori de carduri, care folosesc echipamente de ultima ora, fiind descoperite in mai multe state occidentale. Cazuri asemanatoare, in care au fost implicati romani, s-au mai inregistrat in Marea Britanie, dar si in Italia, Spania, Belgia sau Olanda, precum si in Statele Unite ale Americii. Hotii care opereaza pe filiera bancomatelor false au golit pana acum zeci de conturi, a mai anuntat InfoPro, citandu-l pe subcomisarul Simion Alexandru de la Crima Organizata.Noul tip de frauda folosit de infractorii romani este investigat de autoritati dupa ce mai multi utilizatori au facut plangeri, reclamand faptul ca le-au fost golite conturile dupa ce au folosit astfel de aparate.

Potrivit sesizarilor facute de pagubiti, "bancomatele-fantoma", montate pentru scurt timp intr-un loc, nu numai ca nu elibereaza numerar, ci scaneaza cardul si memoreaza PIN-ul, dupa care membrii gruparii golesc contul de card.Un astfel de caz se refera la amplasarea unui bancomat la parterul unui bloc din cartierul bucurestean Iancului.Pagubitii afirma ca exista mai multe astfel de aparate in Capitala si alte localitati ale tarii, acestea purtand siglele diferitelor banci si fiind mutate frecvent.

Cu ochii in patru

Corneliu Cojocaru, directorul executiv al Directiei de comunicare a Bancii Comerciale Romane (BCR), a precizat ca, potrivit unor utilizatori de carduri, emise de diferite banci, in urma cu doua saptamani a existat un fals ATM instalat, pentru cateva ore, in scara unui bloc din zona Iancului.Acesta a adaugat ca bancile nu au nici o responsabilitate, deoarece echipamentul respectiv nu le apartine. "Toata lumea trebuie sa retina faptul ca bancile nu instaleaza bancomate in scari de bloc sau pe trotuar.

Ca urmare, utilizatorii de card trebuie sa fie atenti in permanenta. De altfel, BCR a afisat la fiecare bancomat propriu o atentionare pe care o putem numi 'Cele zece porunci ale utilizatorului de card>>", a precizat Cojocaru. Ieri, Politia Romana a anuntat ca ofiterii Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog s-au confruntat, in ultima perioada, cu o crestere a infractiunilor privind mijloacele de plata electronica, precum falsificarea cardurilor bancare si folosirea lor la achizitionarea de produse sau servicii, eliberarea de numerar de la bancomate, folosirea lor pe Internet, la efectuarea de plati.Politistii recomanda si ei utilizarea bancomatelor doar din sediile bancilor, iar in cazul folosirii altor aparate, care nu elibereaza numerar din diverse motive, sa fie blocat imediat cardul si sa se solicite schimbarea PIN-ului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.