Militarii Batalionului 30 Vanatori de Munte "Dragoslavele" se aflau intr-o misiune de patrulare pe Autostrada A1 (Qalat - Kabul), la aproximativ 20 de kilometri de Qalat. Al treilea transportor amfibiu blindat din coloana de patru a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat.

In urma exploziei, sergentul major Dragos Traian Alexandrescu, a fost ucis. Militarul era casatorit, avea doi copii si este angajat al Ministerului Apararii din 2003.

Militarii raniti au primit asistenta medicala la fata locului, dupa care au fost transportati la spitalul militar din Baza Lagman.

Conducerea Ministerului Apararii isi exprima profundul regret pentru aceasta pierdere si este alaturi de familiile greu incercate, se mai arata in comunicat.

Potrivit unei reprezentante a Ministerului Apararii, Andreea Dumitru, este al saptelea deces inregistrat de Romania in Afganistan, de la implicarea in operatiunile din aceasta tara. "Din 2002, de cand au inceput actiunile noastre in Afganistan, avem sapte decese inregistrate in acest tip de actiuni si 24 de raniti", a declarat ea, citata de RTV.

Ultima pierdere romaneasca in Afganistan data din 13 iunie, cand un militar roman a fost ucis, iar alti trei au fost raniti intr-un atac cu armament cu armament usor, intr-o misiune de patrulare tot pe Autostrada A1 Qalat - Kabul.

Romania are 84 de militari in operatiunea americano-afgana Enduring Freedom din Afganistan si 561 de militari in ISAF, forta multinationala condusa de NATO. Majoritatea romanilor au baza la Qalat, in provincia Zabul, din sud, unde actioneaza alaturi de militari americani, sub comandament britanic, si unde insurgenta talibana este mai acerba decat in alte regiuni ale tarii.

Premierul Tariceanu transmite condoleante familiei sergentului major Dragos Traian Alexandrescu, care a murit duminica in Afganistan, si ii asigura pe ceilalti patru militari raniti in timpul misiunii de sprijinul sau.

"Este o pierdere dureroasa pentru familia sa si pentru camarazii sai, un moment trist pentru Armata Romana si pentru Romania. Imi exprim profunda compasiune si solidaritate, in acest moment dureros, fata de toti cei care l-au cunoscut pe Dragos Traian Alexandrescu si sincerele mele condoleante pentru familia greu incercata. Dumnezeu sa il odihneasca!", se arata in comunicatul remis duminica de Executiv.

Presedintele Traian Basescu regreta profund pierderea suferita de familia sergentului major Dragos Traian Alexandrescu, cazut la datorie in Afganistan, in timpul unei misiuni de patrulare, se arata, duminica, intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

"Memoria sergentului major Dragos Traian Alexandrescu va ramane vie prin curajul si devotamentul de care a dat dovada.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, transmite condoleante familiei indurerate", se arata in comunicat.

Seful statului este alaturi de familiile celor patru militari raniti in explozie si spera ca acestia se vor intoarce cu bine acasa, se mai arata in comunicat.