Social 30 August 2008 16:27
Intr-o atmosfera selecta, acompaniate de acorduri de vioara si sampanie rafinata, sotiile ambasadorilor romani s-au reunit astazi, nu numai sa schimbe pareri cu privire la avantajele si greutatile vietii de diplomat, in continua miscare, ci si sa promoveze produsele romanesti de calitate

Sotiile de diplomat sunt "latura delicata a reprezentarii externe a unei tari", considera Luminita Fatu, presedintele Asociatiei Partenerilor Diplomatilor Romani (APDR) si sotia ambasadorului roman in Finlanda.

"Pe langa nevoile practice, de zi cu zi, ale activitatii diplomatice, vrem sa discutam despre avantajele si provocarile unei vieti in miscare", a spus sotia ambasadorului roman la Helsinki. Ea a organizat evenimentul care a reunit sotiile de ambasadorilor romani si sotiile ambasadorilor straini acreditati la Bucuresti.

In ciuda "delicatetii lor", doamnele au decis sa aiba o contributie concreta la promovarea imaginii Romaniei: vor sa faca brandurile romanesti cunoscute la nivel international, fiecare in tara in care isi urmeaza sotul.

Cristina Escala, membra a APDR si sotia de origine romana a ambasadorului peruan in Romania, a spus ca datorita mandriei pe care o simte pentru tara sa a decis sa promoveze produsele romanesti de calitate care merita exportate. Ea a oferit exemple care sa evidentieze valoarea produselor romanesti: "Jenny Taubman (sotia ambasadorului SUA - n.r.) va lua cu ea in SUA un set ceramic de masa comandat la Horezu pentru evenimente culinare speciale, Soraya Werner (sotia ambasadorului Olandei -n.r.) nu se desparte de o geanta confectionata in Romania, iar sotia ambasadorului Algeriei de constumele achizitionate aici", a spus Escala.

De aceea, pe langa discutiile din plen, doamnele prezente la eveniment au putut sa viziteze o expozitie cu produse romanesti "de elita si cu potential de export" si sa participe la o prezentare de moda.
La expozitie, sotiile ambasadorilor straini s-au putut informa despre produse cosmetice, portelanuri, obiecte de arta, imbracaminte, incaltaminte si accesorii - toate made in Romania.

O sotie de ambasador trebuie sa aiba o calitate principala: rabdarea

Ce face o sotie de ambasador in viata de zi cu zi? "Face ce face orice doamna a casei si in plus, incerca sa ofere o imagine buna pentru tara pe care o reprezinta. Prin legaturile mele si evenimentele pe care le organizez contribui la imaginea de tara", a explicat Luminita Fatu, presedinta APDR.

Ea considera ca principala calitate pe care o sotie de diplomat trebuie sa o aiba este rabdarea: "Viata de diplomat e dificila, trebuie sa te adaptezi in continuu. Dar nu e numai sacrificiu, compenseaza toate lucrurile pe care le cunosti si pe care le vezi", a mai spus preesdinta APDR.

Jenny Taubman, sotia lui Nicholas Taubman, ambasadorul SUA, a fost de acord cu Luminita Fatu. "Traiesti o viata care nu iti aparatine", a spus ea, ceea ce nu inseamna ca nu savureaza partile placute ale experientelor traite.

Jenny Taubman apreciaza designerii romani, dar poarta Oscar de la Renta

"Toate lucrurile de aici sunt fabuloase, sunt o mare sustinatoare a produselor romanesti", a declarat eleganta doamna Taubman.

In plus, ea a povestit ca fiica sa este curator si critic de arta si ca se implica in promovarea artistilor romani. "Artistii de arta contemporana din Romania sunt foarte talentati si merita sa fie cunoscuti la nivel international", a subliniat Jenny Taubman.

Intrebata ce desgineri romani prefera, ea a spus ca ii place Doina Levinta si ca il apreciaza si pe artistul Ioan Nemtoi. Totusi, fiind rugata sa spuna ce creatie poarta, a spus zambind ca este Oscar de la Renta, un cunoscut designer spaniol.

Jenny Taubman, care in curand va parasi Romania intrucat mandatul sotului ei se apropie de sfarsit, a declarat ca ramane cu amintiri placute: "A fost distractiv! Chiar daca a fost o provocare, am apreciat foarte mult oamenii si am trait momente unice. Singurul regret este ca inca nu ma descurc cu limba", a spus sotia sefului misiunii americane la Bucuresti.

Philippe de Saint Mart Guilet, partenerul ambasadorului francez Henri Paul, a venit la eveniment pentru a sprijini industria modei din Romania. "Saptamana trecuta am organizat si eu, cu sprijinul ambasadei Frantei, un festival dedicat modei autohtone, intitulat 'Pasarela'. Orice eveniment legat de moda imi atrage atentia si voi fi acolo ca sustinator. Evenimentul de astazi este foarte interesant si sunt foarte multi tineri creatori de moda romani talentati. Nici nu pot sa spun care sunt preferatii mei, pentru ca fiecare are ceva unic", a explicat Guilet.

Rugat sa comenteze tinutele doamnelor care au participat la eveniment, partenerul lui Henri Paul a apreciat ca au fost "foarte, foarte sic".

Astazi a avut loc "Intalnirea partenerilor sefilor de misiune romani", desfasurata la Palatul Parlamentului in marja Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane de saptamana viitoare. Evenimentul a fost organizat de Asociatia Partenerilor Diplomatilor Romani si a fost dedicat eforturilor de promovare a imaginii Romaniei si evidentierii implicarii sotiilor ambasadorilor si a diplomatilor in general in activitatea de reprezentare a tarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.