Social 29 August 2008 13:19
Centrul va fi dat in folosinta, in luna octombrie, in comuna aradeana Socodor, iar personalul de cercetare va fi pregatit in strainatate, relateaza NewsIn

Centrul de cercetare si tratament al bolii Alzheimer de la Socodor apartine Universitatii de Vest „Vasile Goldis” si va cuprinde 20 de camere cu doua paturi pentru bolnavi, baze de tratamente si agrement.

„Boala Alzheimer are in Statele Unite un procent 18 la suta, iar in Romania de 11 - 12 %. Este o boala care, din cauza stresului si a vietii din ce in ce mai agitate, incepe sa se contureze drept una dintre «bolile viitorului».

„Pe langa faptul ca vom oferi tratament bolnavilor prin SC Terapeutica din Chisineu Cris, care este un spital privat cu rezultate deosebite, vom avea si un centru de cercetari al Universitatii, care va functiona cu sprijnul institutului national de cercetare Victor Babes din Bucuresti. Avem deja un contract de colaborare cu acest institut, dar si cu institutii din Ungaria si Canada. Impreuna vom analiza cauzele care determina aparitia si evolutia acestei boli, care este degenerativa si progresiva si avanseaza de la o zi la alta daca nu i se aplica un tratament adecvat“, a declarat, astazi, Aurel Ardelean, rectorul Universitatii de Vest „Vasile Goldis“.

Aurel Ardelean a mai afirmat ca tratamentul bolii Alzheimer este foarte de costisitor. „Noi ne vom axa cu cercetarile in trei directii. In primul rand, asupra beta amiloidului, care este o componenta a unei proteine care determina aparitia asa numitelor placi senile la capatului neuronului. In al doilea rand, aceste placi senile pot sa apara si la nivelul intregii scoarte cerebrale si realizeaza o intrerupere a conexiunilor care exista la nivelul scoartei cerebrale. In al treilea rand, este un fenomen care determina o degenerescenta neurofibrilara, la nivelul neuronilor care realizeaza conexiuni in cadrul sistemului nervos. Aceste structuri intrerup relatiile dintre neuroni - legaturi colin ergice, si neuronii se degenereaza. Nu exista un astfel de centru de sanatate nici in Arad si nici in vestul Romaniei. Speram sa aducem o noutate in tratamentul acestei boli pe plan national si european“, a sustinut rectorul Universitatii de Vest „Vasile Goldis“.

Centrul de la Socodor va fi dotat si cu doua salvari, iar personalul de cercetare va fi pregatit in strainatate, la fel ca si presonalul de ingrijire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.