Social 28 August 2008 16:47
Alimentatia sanatoasa, miscarea si renuntarea la fumat sunt, potrivit medicilor, principalele mijloace de prevenire a diabetului zaharat - maladie cu o mortalitate de aproape 80 la suta si pentru care, in prezent, un roman din trei prezinta risc ridicat de imbolnavire

"In general, in intreaga lume a crescut riscul de diabet zaharat. Se pare ca progresul omenirii se intoarce impotriva noastra, a oamenilor. In toate tarile, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, la un pacient cu diabet zaharat mai exista inca unul-doi inca nedepistati cu aceasta boala. In Romania, procentul celor care se imbolnavesc de diabet sau care prezinta risc de imbolnavire este in crestere, in ultimii ani, in principal din cauza stilului de viata", a precizat, pentru NewsIn, prof. Dr. Mariana Mota, membra in consiliul de conducere al Societatii Romane de Diabet.

Potrivit medicilor, sedentarismul creste riscul de diabet in mod direct, fiind asociat cu hipertensiunea arteriala sau cu obezitatea. Statisticile arata ca 80 la suta dintre persoanele cu diabet au fost sau sunt obeze.

In plus, fata de reducerea activitatii fizice, medicii constata si scaderea numarului romanilor cu o alimentatie sanatoasa, saraca in calorii. Alimentatia sanatoasa pare sa fi fost abandonata, iar oamenii au trecut la asa-zisul model occidental de alimentatie, bazat pe fast-food, care aduc un aport mare de calorii intr-un volum mic de mancare. Mancarea de tip fast-food contine multe grasimi saturate si creste, astfel, riscul imbolnavirii de diabet, la fel ca si dulciurile concentrate.

O alta cauza este reprezentata de fumat, care provoaca insulino-dependenta si mareste, de asemenea, riscul de diabet. Alti factori care duc la cresterea riscului de imbolnavire sunt stresul cotidian, generat in principal de instabilitatea financiara sau de lipsa unui loc de munca.

"Mortalitatea in randul persoanelor diagnosticate cu diabet este de 75-80%, majoritatea bolnavilor decedand ca urmare a complicatiilor de tip cardiovascular", spune dr. Mota.

Specialistii avertizeaza ca persoanele care au diabetici in familie au o predispozitie genetica de a face aceeasi boala. Acestia, spun medicii, trebuia sa aiba grija sa nu se ingrase, orice crestere semnificativa in greutate fiind un semnal de alarma in privinta posibilei imbolnaviri de diabet.

Miscarea are, de asemenea, un rol foarte important in prevenirea aparitiei diabetului. "Minimum 40 de minute de miscare pe zi, timp de patru-cinci zile pe saptamana, sunt de ajuns pentru a preveni, din acest punct de vedere, aparitia diabetului. Pentru prevenire, mai este nevoie ca romanii sa invete sa coabiteze cu stresul, altfel spus sa accepte cu mai mare usurinta riscurile, mai spun specialistii in diabet.
In privinta alimentatiei, pentru a preveni aparitia diabetului, romanii trebuie sa stearga din meniu produsele de tip fast-food-ul si sa manince mai multe legume si fructe .

Potrivit rezultatelor Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei, diabetul zaharat este boala cu cel mai mare risc de imbolnavire in randul romanilor. Aproape o treime dintre romanii care si-au facut analizele in cadrul programului prezinta risc de imbolnavire de diabet zaharat, acesta fiind de doua ori mai frecvent la femei decat la barbati si de doua ori mai des intalnit in mediul urban decat in cel rural.

"Asistam la o epidemie de boli cronice, dar in special la o epidemie de diabet zaharat, o boala care, daca nu este stapanita, duce la un numar important de complicatii si la cresterea imbolnavirii populatiei. Astazi, avem estimati circa 500.000 de pacienti bolnavi de diabet, dar numarul lor real probabil ca este mult mai mare. In prezent, figureaza in evidentele noastre 120.000 de adulti si 2.500 de copii cu diabet insulino-dependent, care sunt formele cele mai grave de diabet”, preciza, la jumatatatea lunii mai, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.