Social 27 August 2008 16:05
Aproape o cincime dintre scolile si gradinitele din judetul Galati nu au primit autorizatie sanitara de functionare, majoritatea pentru ca nu au apa curenta si toalete corespunzatoare, primarii preferand sa foloseasca banii primiti pentru parchet sau sa monteze lambriuri in unitatile de invatamant

In prezent, 93 din cele 509 unitati de invatamant din judetul Galati nu detin aviz sanitar. "53 dintre scolile si gradinitele neautorizate sunt santiere, acolo fiind in desfasurare lucrari de reparatii capitale. La alte 15 unitati se lucreaza la utilitati, 11 sunt nefinantate, iar opt gradinite sunt amplasate la parterul blocurilor si, din cauza conditiilor necorespunzatoare, nu au primit autorizatie sanitara", a declarat, astazi, inspectorul scolar general de la Galati, Tania Bogdan.

Sansele ca aceste unitati sa primeasca aviz de functionare pana la 15 septembrie sunt nule, unele lucrari avand termen de finalizare in 2009.

In multe cazuri, institutiile de invatamant nu au apa curenta, iar toaletele sunt amplasate in curtea scolii. In comuna Varlezi, de exemplu, scoala nu este alimentata cu apa deoarece nu a primit finantare pentru un proiect de acest gen, in timp ce la Nicoresti nu se poate vorbi de o asemenea lucrare atata vreme cat nici localitatea nu are apa. Sunt si scoli unde exista sisteme de alimentare, insa acestea nu sunt functionale deoarece nu au fost intretinute.

"Mai sunt locuri in care noi am facut alimentare cu apa, dar intre timp s-au nisipat puturile ori s-a stricat hidroforul, iar primariile nu s-au sinchisit sa-l faca, asa cum e la Maciseni sau la Smulti", a afirmat Tania Bogdan.

In unele localitati, insa, primarii au primit fonduri pentru realizarea sistemelor de aductiune a apei in scoli, insa au folosit banii in alte scopuri. "La Beresti-Meria, de exemplu, au facut alte lucrari decat sa faca alimentare cu apa, incalzire si instalatie electrica. Au facut parchet, lambriu, plafoane, tamplarie, deci altceva. Nu au respectat hotararea de guvern", a declarat seful ISJ Galati.

De altfel, rasturnarea prioritatilor a devenit o practica in randul primarilor din mediul rural. Edilii prefera sa investeasca alocatiile guvernamentale in infrumusetarea unitatilor scolare, fara a lua in calcul implementarea retelelor de utilitati, sustine Tania Bogdan.

"La scoala din Branesti, toaletele sunt gata, in schimb scoala este minunata. La Smulti, gradinita este nou-nouta, scoala este reabilitata, se lucreaza si la o extindere, dar alimentarea cu apa nu functioneaza. O primarie asigura in primul rand utilitatile, asta e obligatia autoritatii locale. Primarii n-au inceput asa, au inceput de-a-ndoaselea si n-au vrut sa ne asculte, pentru ca banii au fost la ei si au avut puterea de decizie. Iar acum dam peste faptul ca nu au respectat hotararea de guvern si nu au avut in atentie prioritatile scolii. O scoala are ca prioritate sa-si rezolve problemele care conditioneaza autorizarea sanitara. Ei bine, primarii nu au inteles lucrul acesta", a declarat inspectorul scolar general Tania Bogdan.

Anual, in cele 509 de gradinite, scoli si licee din judetul Galati studiaza intre 95.000 si 100.000 de elevi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.