Social 28 August 2008 15:22
Peste 100 de bucuresteni ajung zilnic la spital, muscati de caini vagabonzi, in conditiile in care numarul animalelor fara stapan, estimat in prezent la peste 30.000, a crescut simtitor de la intrarea in vigoare a legii ce interzice eutanasierea. Hingherii nu fac fata numeroaselor solicitari

"Numarul cainilor vagabonzi a crescut foarte mult anul acesta, dupa ce a fost adoptata Legea nr. 9 din 2008, care ne permite sa eutanasiem doar cainii bolnavi incurabil. Pana anul trecut, am tinut sub control fenomenul cainilor fara stapan si chiar am inregistrat o scadere a reclamatiilor legate de acestia", a declarat, pentu NewsIn, directorul Admnistratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA), Simona Panaitescu.

Pana la intrarea in vigoare a Legii 9/2008, era permisa eutanasierea tuturor patrupedele care nu erau adoptate. In prezent, insa, rolul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) se rezuma, teroretic, la strangerea cainilor, sterilizarea si oferirea lor pentru adoptie. "Din pacate, cererile pentru astfel de adoptii sunt, practic, inexistente. In cele doua adaposturi avem 500 caini, pe care ii vom steriliza. Alti 350 au fost deja sterilizati si sunt oferiti pentru adoptie, dar nu pare nimeni interesat de ei", mai spune directorul ASA.

In limita personalului de care dispune - 60 de angajati pentru deplasari pe teren, ASA are, zilnic, 5-6 interventii pe strada, pentru ridicarea cainilor, insa numarul solicitarilor venite din partea cetatenilor este considerabil mai mare, iar asta in special dupa adoptarea Legii 9. "Din pacate, numarul cainilor vagabonzi este din ce in ce mai mare si nu putem sa raspundem la toate sesizarile. Pe langa cainii deja existenti, apar si puii lasati pe strada de cetatenii care fac asta pentru ca nu au obligatia de a-i steriliza", mai spune Simona Panaitescu.

Noile adaposturi pentru cainii fara stapan, anuntate de edilii din Bucuresti, nu vor rezolva insa problema. Adapostul din Mihailesti va putea fi inaugurat de-abia in primavara lui 2009, iar capacitatea lui va fi de doar 500 de caini. Nici initiativele primariilor de sector nu se arata foarte eficiente, atata vreme cat rezolvarea reclamatiilor cade, in cele din urma, tot in grija personalului insuficient al ASA. Primaria sectorului 1, spre exemplu, anunta ca va deschide adaposturi pentru caini, iar Politia Animalelor va reactiona la orice plangere a cetatenilor, legata de cainii vagabonzi. "Politia Animalelor din sectorul 1 ne trimite insa tot noua sesizarile legate de caini", spune directorul ASA.

Fundatia Vier Pfoten, cea mai importanta organizatie din societatea civila care se ocupa de protectia animalelor, sustine ca, potrivit estimarilor sale, in Bucuresti s-ar afla peste 30.000 de caini fara stapan, concentrati in special in zona pietelor si a aglomerarilor de blocuri din cartiere.

"In adaposturile municipalitatii sunt cateva sute de caini, prea putin in comparatie cu numarul celor de pe strazi. Este urmarea faptului ca nu s-a facut niciun program unitar de sterilizare, care ar fi dat rezultate in viitorul nu foarte indepartat. Iar asta desi se cunoaste ca, in afara faptului ca nu se mai pot inmulti, cainii sterilizati sunt mult mai linistiti si nu reprezinta un real pericol. Noi le-am propus autoritatilor sa colaboram in cadrul unor programe de sterilizare, insa numai cu conditia ca respectivele animale sa ramana libere", a afirmat Veronica Tulpan, reprezentant Vier Pfoten.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.