Social 26 August 2008 14:47
Cea mai mare parte a materialelor necesare reconstructiei sau consolidarii caselor afectate de inundatii a ajuns la autoritatile locale, sustine MIRA, potrivit caruia in prezent are loc procedurura de identificare si angajare a societatilor care sa aiba capacitatea de a executa lucrarile.

Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a avut, marti dimineata, o sedinta cu secretarii de stat coordonatori ai activitatilor de evaluare si reconstructie din cele 6 judete afectate de inundatii in lunile iunie si iulie, pentru a evalua stadiul activitatii de reconstructie a caselor si a infrastructurii afectate de inundatii. Concluzia intalnirii a fost nevoia urgentarii contractarii lucrarilor de reconstructie, in conditiile in care o mare parte a materialelor de constructie a ajuns deja in localitatile afectate.

Potrivit declaratiilor mai vechi facute de autoritati, casele afectate de inundatii ar urma sa fie locuibile la 1 decembrie, motiv pentru care, in cadrul sedintei de marti, s-a stabilit ca, pana la data de 20 septembrie, toate cantitatile de materiale necesare reconstructiei imobilelor afectate sa ajunga in visteria autoritatilor locale, urmand ca acestea din urma sa angajeze constructorii care au capacitatea sa finalizeze lucrarile la timp.

David a cerut o prioritizare a lucrarilor de infrastructura, astfel incat sa poata fi repartizate fonduri, in regim de urgenta, de catre Guvern, pentru drumurile si podurile afectate de inundatii.

In aceasta saptamana, s-a cerut prefectilor ca impreuna cu secretarii de stat coordonatori si autoritatile locale sa efectueze o ultima verificare in ceea ce priveste centralizatorul caselor ce urmeaza a fi reconstruite, consolidate sau reparate, in acord cu anchetele sociale efectuate la fata locului. Totodata, vor fi verificate conditiile de reconstructie din punct de vedere al amplasamentelor.

Alte teme au vizat asigurarea conditiilor de depozitare a materialelor primite dar si a celor care vor urma sa ajunga in localitatile afectate, centralizare a cantitatilor necesare si evidenta stricta a acestora.

In ceea ce priveste asigurarea conditiilor de cazare provizorie, s-a solicitat prefectilor sa tina legatura permanent cu primariile si orice nevoie de asigurare a unor alte locuinte modulare sa fie transmisa in cel mai scurt timp la MIRA.

Tot marti, premierul Tariceanu a convocat o intalnire de lucru pe tema refacerii locuintelor afectate de inundatii.

Ministrul Cristian David le-a cerut, duminica, prefectilor din zonele afectate de inundatii ca luni sa prezinte rapoarte privind situatia procesului de reconstructie, urmand ca marti sa aiba cu acestia o videoconferinta de lucru.

David a mers, duminica, in zone afectate de recentele inundatii din judetele Neamt si Bacau.

Potrivit unui comunicat de presa al MIRA, vizita a avut ca scop verificarea procesului de reconstructie a caselor din Saucesti (judetul Bacau), Doljesti si Gadinti (judetul Neamt). Pe parcursul vizitei, ministrul Cristian David s-a declarat nemultumit cu privire la modul in care avanseaza lucrarile de reconstructie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.