Social 26 August 2008 03:36
Un numar de 11 clujeni care au inselat zeci de persoane din mai multe tari folosind anunturi matrimoniale postate pe Internet au fost identificate de Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca si Serviciul de Informatii si Protectie Interna Cluj, transmite corespondentul NewsIn.
Conform anchetatorilor, clujenii au inselat peste 70 de persoane din SUA, Canada, Australia, Hong Kong, Anglia si Belgia, cu suma de 130.000 USD (dolari SUA).

Membrii retelei ii determinau pe cei care raspundeau la anunturile date pe site-uri matrimoniale sa le vireze sume de bani pentru a putea sa mearga sa ii viziteze. Legaturile erau stabilite prin intermediul unor pagini de internet cu profil matrimonial din S.U.A. si Canada (www.americansingles.com , www.mate1.com si www.date.ca ), iar cercetarile au fost demarate la inceputul lunii mai.

"Urmare a activitatilor investigative specifice demarate in regim de urgenta, impreuna cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T.- Biroul Teritorial Cluj, s-a stabilit ca grupul infractional avea 11 membri, care, incepand cu anul 2006, au pus la punct un mecanism infractional. Astfel, membrii grupului infractional identificat au creat conturi (profile) pe paginile de internet sus-mentionate, cu incalcarea regulilor impuse de adminsitratorii site-urilor, postand date fictive privind identitatea lor si fotografii ale unor persoane de sex feminin cu aspect fizic placut (chiar vedete din Romania). Dupa ce se crea un dialog cu viitorii posibili parteneri, care accesau aceste pagini de internet, acestia erau atrasi intr-o cursa, fara sa intuiasca urmarile”, se arata intr-un comunicat de luni al BCCOA Cluj-Napoca.

Potrivit investigatorilor, dupa cateva astfel de discutii on-line in limba engleza ”cu preponderent caracter sexual”, clujenii transmiteau intentia de a vizita tara partenerului, insa invocau lipa banilor. "In final, viitorii posibili parteneri erau convinsi sa vireze suspectilor diverse sume de bani, invocate ca fiind neaparat necesare pentru plata taxelor de viza, pasaport, transport (bilete de avion). Sumele solicitate erau cuprinse intre 100 si 4.000 de euro si au fost virate de catre persoanele inselate prin intermediul serviciilor de transfer monetar rapid, de tipul Western Union sau Money Gram, fiind ridicate din municipiul Cluj-Napoca”, se mai arata in documentul mentionat.

Sumele de bani obtinute in acest mod fraudulos au fost cheltuite pentru achizitionarea de aparatura electronica si electrocasnica, bijuterii, precum si pentru renovarea locuintelor unora dintre membrii gruparii.

Membrii grupului infractional identificat sunt tineri din municipiul Cluj-Napoca cu studii medii, fara ocupatie, doi dintre ei avand antecedente penale, pentru comiterea in trecut a unor infractiuni de furt.

La data de 20 august, politisti din cadrul BCCO Cluj-Napoca si procurori din cadrul DIICOT-Biroul Teritorial Cluj, cu sprijinul SIIPI Cluj, au realizat sapte perchezitii domiciliare si au adus pentru interogare noua persoane. De la domiciliile membrilor gruparii au fost ridicate computere, inscrisuri, iar la domiciliul unuia dintre suspecti a fost depistata si cantitatea de 2 grame rezina de cannabis pe care unul dintre suspecti o detinea in vederea consumului propriu.

DIICOT-Biroul Teritorial Cluj a pus sub invinuire 11 persoane, sase dintre acestea fiind retinute petru 24 ore, la data de 20 august, iar la data de 21 august Tribunalul Cluj a arestat preventiv pentru 29 de zile sase dintre mebrii grupului. Tinerii sunt acuzati de constituirea unui grup in vederea savarsirii de infractiuni, fals informatic in forma continuata, inselaciune in forma continuata si detinere de droguri de risc in vederea consumului propriu.

"Pedeapsa pe care legea o prevede cumulat pentru savarsirea acestor infractiuni este inchisoarea de la 3 la 15 ani. In prezent cercetarile sunt continuate cu sprjinul F.B.I., pentru a se stabili valoarea totala a prejudiciului creat de membri grupului infractional incepand cu anul 2006, toate persoanele care au fost inselate prin acest mecanism infractional si alte moduri de operare folosite de membri gruparii”, se mai precizeaza in comunicatul BCCOA Cluj-Napoca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.