In urma declaratiilor parlamentarului german Gernot Erler, membru al Comisiei de Politica Externa a Bundestagului german, consemnate in ZIUA de miercuri, 4 mai, sub titlul "Germania baga Romania in corzi", Mihai Stanisoara (foto), presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, ne-a transmis urmatorul comentariu.

Valurile de extindere din ultimul deceniu ale NATO si ale Uniunii Europene au transformat regiunea Marii Negre in granita de est a spatiului occidental de securitate si prosperitate. Riscurile cu care Romania se confrunta acum la frontiera estica constituie amenintari strategice pentru securitatea intregii comunitati euroatlantice, pentru ca tarile din regiunea Marii Negre reprezinta astazi primul front in combaterea principalelor riscuri si amenintari care preocupa cetatenii europeni: migratia ilegala, traficul ilicit de narcotice, arme, fiinte umane, crima organizata, coruptia, frauda, conflictele inghetate (cum este cazul Transnistriei), proliferarea armelor de distrugere in masa.

Marea Neagra reprezinta deci o mare provocare strategica pentru comunitatea transatlantica, care trebuie sa proiecteze securitate si stabilitate mai departe de granitele sale. De aceea, cred ca Romania trebuie sa isi asume responsablitatile ce ii revin, ca partener si aliat activ al celorlalte state europene, si sa contribuie pe masura potentialului ei la rezolvarea problemelor de securitate ale comunitatii euroatlantice.

Intarirea cooperarii si solidaritatii regionale sunt esentiale pentru securitatea in regiunea Marii Negre. Pentru Romania, realizarea acestui obiectiv este insa complementara preocuparilor noastre privind integrarea europeana. De asemenea, axa Bucuresti-Londra-Washington, pe care politica externa si de securitate a Romaniei a incercat in ultimul timp sa o intareasca, include nucleul strategic reprezentat de Uniunea Europeana, in nici un caz nu isi propune sa il eludeze.

Crizele grave inregistrate la nivel european in trecutul apropiat reprezinta pentru noi motivatia si impulsul pentru continuarea unei abordari proactive. De altfel, aceasta abordare a devenit regula in comunitatea euro-atlantica si, o data cu integrarea noastra in Uniunea Europeana, nu ne putem sustrage ei.Tarile riverane Marii Negre au un interes fundamental in securizarea propriei regiuni, in expansiunea democratiei si contracararea terorismului pe o arie cat mai larga. Ele trebuie lasate sa caute si sa propuna solutii proprii pentru realizarea acestor interese, valorificand specificul si similitudinile regionale, cultivand cooperarea si solidaritatea reciproca.

Problematica Marii Negre trebuie deci tratata ca o chestiune vitala, de interes national si nu numai. Cred ca Romania are capacitatea de a sprijini activ si eficient eforturile de consolidare a democratiei in statele din vecinatatea noastra: Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Romania este un actor important in zona, care poate si trebuie sa dezvolte o politica regionala coerenta, dinamica si anticipativa, centrata pe o intelegere profunda a acestor evolutii.Nu cred ca geopolitica este perimata sau ca procesul de integrare europeana trebuie sa anihileze orice alt interes de politica externa, orice abordare regionala care nu se suprapune perfect pe conturul Uniunii Europene.

Efortul Romaniei de a promova regiunea Marii Negre ca o arie geopolitica importanta, in care incercam sa dezvoltam o politica regionala integratoare, este in interesul statelor din Uniunea Europeana, printre care si Germania, pentru ca alimenteaza dinamismul proceselor de transformare democratica in arhitectura largita de securitate euro-atlantica. Am convingerea ca efortul nostru regional, va fi consolidat si integrat de o strategie euro-atlantica pentru regiunea Marii Negre.

De aceea, par cel putin curioase atitudinile de punere la colt a Romaniei precum si lipsa de entuziasm si de sustinere a unor voci europene fata de politicile regionale pe care le dezvoltam, politici care nu doresc sa promoveze decat valori prin excelenta euro-atlantice: democratia, respectarea drepturilor omului, prosperitatea, libertatea si lupta impotriva terorismului.

Mihai Stanisoara,

Presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala

Camera Deputatilor


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.