O banda de escroci plimba prin Capitala bancomate-fantoma. Care nu dau bani, ci iau. Politia a evitat sa dea explicatii despre plangerile ce i-au fost adresate. Conducerile unor banci recunosc fenomenul si sfatuiesc clientii sa nu-si bage cardul in bancomate instalate pe strada sau in scara blocului.

Hotii au pus la punct o noua metoda de furt: cu bancomate-fantoma. Acestia monteaza aparatul in zone in care nu au existat niciodata bancomate, iar cei care folosesc dispozitivul se trezesc ca nu mai au nici un ban in cont. Iar aparatele "clonate" sunt mutate prin Bucuresti si n-au fost inca depistate.

Informatia privind aparitia bancomatelor-fantoma a venit pur si simplu pe adresa de e-mail, iar confirmarea ei fost facuta de conducerea unei sucursale bancare din zona in care a fost montat primul bancomat clonat. Dispozitivul a fost montat la parterul unui bloc din zona Iancului. Posesorul cardului s-a trezit peste o luna fara nici un ban in cont. El nu a reusit sa scoata nici un ban, ci doar sa furnizeze hotilor informatii care i-au ajutat sa falsifice un card cu datele confidentiale ale proprietarului. Victima a sesizat acum trei zile politistii de la Crima Organizata.

Cei care instrumenteaza cazul au refuzat sa faca publice informatiile pe care le au, pentru a nu pune in pericol ancheta. Surse confidentiale din cadrul biroului ne-au informat insa ca exista o plangere in acest sens, iar victima lucreaza la una dintre cele mai bune televiziuni din Romania. Firul politistilor nu ajunge in alte judete, asa cum se vehicula in scrisoarea virtuala pe care au primit-o cei mai multi utilizatori de Internet.

"Este un singur aparat care este mutat in diferite zone. Deocamdata, avem doar o reclamatie, iar noi ne continuam ancheta in colaborare cu un procuror. Speram ca in curand sa avem informatii pe care sa le facem publice", ne-a spus una dintre sursele noastre. Alte surse sustin ca numarul reclamatiilor este mai mare. Metoda hotilor a alertat bancile, care-si sfatuiesc clientii sa utilizeze cardul doar la bancomatele care sunt trecute pe lista de la orice unitate sau pe site. In acest moment nu a fost stabilit prejudiciul total, pentru ca-n orice moment poate depune plangere un alt posesor de card care s-a fript dupa ce a folosit bancomatul-fantoma. La inchiderea editiei, IGP a confirmat oficial existenta bancomatelor-fantoma.

DECLARATIE

"Un client al nostru ne-a semnalat ca, dupa ce a incercat sa scoata bani de la un ATM instalat in scara unui bloc din zona Iancului, echipamentul respectiv nu numai ca nu a eliberat bani, dar i-a si copiat datele de pe banda magnetica a cardului. A doua zi, respectivul a constatat ca nu mai avea nici un leu in contul de card", ne-a declarat Corneliu Cojocarul, dierctorul de comunicare al Bancii Comerciale Romane. Acesta a precizat ca banii au disparut in urma unei tranzactii efectuate cu un card falsificat in orasul Constanta.

Bancile nu au nici-o responsabilitate deoarece echipamentul respectiv nu le apartine. "Toata lumea trebuie sa retina faptul ca bancile nu instaleaza bancomate in scari de bloc sau pe trotuar. Ca urmare, utilizatorii de card trebuie sa fie atenti in permanenta, intrucat mijloacele si caile de fraudare utilizate de infractori sunt foarte diverse", a mai precizat Cojocaru. Lista bancomatelor BCR poate fi consultata pe site-ul bancii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.