Au aparut acatistele cu poza. Asta pentru a demonstra inca o data inventivitatea celor care vor sa-si vada visul implinit cu orice pret. Lumea vrea orice de la Atotputernic: masini straine, salarii in euro, functii mari, locuri de munca in strainatate ori sa castige Romania la fotbal. Unii isi inchipuie ca Dumnezeu vrea sa vada si chipul celui care isi doreste un anumit lucru. Asa au fost nascocite acatistele care au anexata poza solicitantului.
Mai ales in preajma Sarbatorilor mari de peste an, precum Pastele si Craciunul, preotii sunt asaltati de oamenii care dau acatiste.

Conform traditiei, crestinii ar trebui sa dea preotului o bucata de hartie pe care este scris numele celui pentru care se doreste sanatate. Dar lumea a evoluat, iar acatistul a devenit in ultimul timp o adevarata "compunere" in care oamenii solicita Atotputernicului tot felul de lucruri. Spre exemplu, masini, dar nu oricare, ci o anumita marca. Nu mai vorbim de castigarea banilor la jocurile de noroc; ori de salarii in euro, adica gasirea unor locuri de munca in strainatate, ori de promovarea in functii, ori chiar ajutor pentru izbanda echipei favorite de fotbal!

Varianta imbunatatita

Exista chiar si o varianta "imbunatatita" in privinta acatistului. Este vorba despre cererea catre Dumnezeu insotita de poza solicitantului. Un caz de-a dreptul hazliu l-am aflat de la parintele Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. "O femeie a venit la biserica si a dat acatist, astfel incat sotul ei sa fie convins ca trebuie sa plece la munca in strainatate, desi omul nu dorea acest lucru. Iar pentru ca omul sa fie convins, femeia a dat preotului si poza barbatului ei".

Biserica este asaltata cu acatiste si in preajma unor meciuri de fotbal sustinute de echipa Romaniei sau de echipele de club. Oamenii vor astfel ca Dumnezeu sa fie un fel de al 12-lea jucator de pe teren, ca sa castige echipa favorita. "Unii oameni nu fac diferenta intre a merge la biserica ori la ghicitoare, pentru a li se indeplini dorintele. Asta demonstreaza cat de mult cred unii in Dumnezeu. Din fericire, asemenea cazuri nu sunt foarte multe", ne-a spus parintele Stoica.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.