Potrivit surselor, mama copilului, Sumita Rostas, arestata din 2005 pentru furt calificat, ar fi aflat ca baiatul ei este batut de catre Marcela Fagarasanu, de 38 de ani, asistentul maternal, si ar fi anuntat cu ajutorul unui politist, Protectia Copilului. Sesizarea, conform surselor, ar fi fost formulata in urma cu aproximativ sase luni, iar daca cineva i-ar fi dat curs si s-ar fi interesat de situatia reala, cu siguranta fapta comisa de Marcela Fagarasanu, de 38 de ani, nu s-ar mai fi petrecut.

Joi seara, dupa ce stirea fost difuzata in cadrul buletinelor de stiri la mai multe televiziuni, mama copilului a fost la un pas sa innebuneasca. Sursele citate au declarat pentru NewsIn ca o echipa medicala i-a acordat asistenta timp de aproape doua ore si a fost sedata. Atat vestea mortii copilului, cat si neputinta de a-si face dreptate si de a-i pedepsi pe cei care nu i-au dat credit atunci cand a sesizat ca baiatul sau este batut de asistentul maternal, au adus- o intr-o criza de depresie.

Ca o ironie a sortii, Marcela Fagarasanu a fost incarcerata la cateva celule de mama celui pe care l-a omorat.

Directorul Directiei Generale de Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Marin Rus, a declarat, astazi, intr-o conferinta de presa, ca asistentul maternal acuzat ca a maltratat copilul de patru ani care a murit joi ar fi trebuit sa fie evaluat odata la trei luni, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Marin Rus a afirmat ca asistenta era una dintre cele mai vechi din sistem si ca nu a fost evaluata mai des, deoarece era considerata ca fiind de incredere. "Este vorba de o asistenta maternala in sistem din 2000, una dintre cele mai vechi din sistem. Copilul care a fost victima abuzului pe care credem ca l-a savarsit avea o varsta de aproximativ 5 ani si era in ingrijirea ei din 1 martie 2007. Toate rapoartele au aratat ca avea discernamant si activitate buna pe linia aceasta si nimic nu ne ducea cu gandul ca va savarsi o asemenea fapta”, a declarat Rus, intr-o conferinta de presa.

Directorul DGPDC a mai spus ca asistenta maternala a fost evaluata ultima data in februarie 2008 si ca nu a primit nicio sesizare la adresa acesteia. "Ultimul raport e din februarie 2008. Noi avem informatii ca si alta persoana de la noi a vazut copilul in urma cu trei saptamani. Din cei 180 de asistenti maternali, circa 100 de persoane sunt evaluate la trei luni. Femeia avea scoala postliceala. Legat de subiectul cu bautura, nu avem nicio informatie. Nicio evaluare nu a aratat faptul ca e consumatoare de bauturi alcoolice. Asistentii maternali se parasc daca stiu unul de altul, daca era asa aflam de la altii”, a afirmat Rus.

El a mai spus ca evaluarile asistentilor nu sunt facute mai des, din cauza lipsei de personal. "Lipsa de personal pe care o au toate directiile de protectia copilului din tara nu ne permite sa facem evaluari la trei luni. Cazurile care nu ridica probleme nu sunt evaluate”, a spus Rus, care a declarat ca asistentii au discutat si cu celalalt copil de opt ani aflat in ingrijirea femeii si ca acesta „era usor confuz”.

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului Bistrita-Nasaud a decis sa ia celalalt copil care se afla in ingrijirea femeii si sa il dea altui asistent si urmeaza sa ia o masura de ocrotire si pentru cei doi copii naturali ai acesteia. "Se pune problema ca au mai ramas doi copii, cei naturali, un baiat de 16 ani si un fata de 19 ani. Directia va lua o masura de ocrotire a lor. Va fi convocata imediat Comisia pentru protectia copilului, care va lua anumite hotarari. Va retrage atestatul de asistent maternal al femeii si va definitiva masura de plasament a copilului de opt ani pe care il va avea, va impune o masura de plasament a celor doi copii ai ei - fiindca nu stim nimic de tata - si inclusiv pentru cea de 19 ani care nu are alt venit”, a declarat Rus.

Directia a mai decis declansarea unei anchete interne in acest caz. "Am numit o comisie interna care va lua decizii daca cineva se va face vinovat de neglijenta. In plus, corpul de control al ANPC e in drum spre Bistrita-Nasaud si vom cerceta impreuna acest caz”, a mai spus Rus.

Directorul DGPDC a spus ca femeia a divortat in 2001 si avea atunci la ea copilul de opt ani.
Media salariului pe care il poate lua un asistent maternal este de 800 de lei, la care se adauga suma de 600 de lei pentru fiecare copil aflat in ingrijire.

"Un asistent maternal ca sa primeasca atestat trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, profil psiholigic si comportament in societate care sa corespunda obligatiilor unui parinte. Au in folosinta o locuinta care sa acopere necesitatile copilului, a urmat un curs de specializare. Trebuie sa aiba cu mai mult de 18 ani decat varsta copilului”, a declarat Rus.

Potrivit sursei citate, minorul de patru ani a fost luat in ingrijire de stat fiindca mama sa naturala a fost aresata pentru furt, iar tatal natural nu este cunoscut. Daca mama naturala va da statul in judecata pentru moartea copilului, ar putea obtine despagubiri.

Un asistent maternal din Bistrita a fost retinut de politisti, joi seara, dupa ce un copil in varsta de patru ani pe care il avea in ingrijire a murit, iar medicii legisti au constatat ca micutul a fost maltratat, fiind ars cu tigara, avand o ureche taiata si organele genitale sectionate.

Purtatorul de cuvant al IPJ Bistrita-Nasaud, Raluca Moldovan, a declarat astazi ca, potrivit raportului medicilor legisti, copilul a murit asfixiat cu un bol alimentar, dupa ce ar fi fost hranit cu forta.
Medicii legisti au descoperit ca baiatul a fost ars cu tigara, avea urechea taiata si organele genitale sectionate cu foarfeca si avea mai multe leziuni la cap. Femeia sustine ca micutul s-a lovit de mai multe ori cu capul de cada.

Fapta asistentului maternal, care mai avea in grija inca un copil in varsta de opt ani, a fost descoperita de medicii de la ambulanta chemati la fata locului de o colega a asistentei. Femeia le-a spus cadrelor medicale de la ambulanta ca baiatul este inconstient dupa ce a cazut de pe bicicleta, insa medicii au cosntata ca micutul era mort de cel putin doua ore.

In urma raportului medico-legist, femeia a fost retinuta pentru 24 de ore. Ea va fi prezentata unei instante de judecata care sa emita un mandat de arestare preventiva pe numele ei.