Initiativa legislativa a deputatului democrat-liberal obliga parintii care au copii minori si doresc obtinerea unui contract de munca in strainatate sa informeze autoritatile cu privire la intentia de a pleca din tara, cu 40 de zile inainte, si sa nominalizeze o persoana in ingrijirea si intretinerea careia lasa copiii.

Aceasta trebuie sa faca parte din familia extinsa, iar acordul de ingrijire a copiilor de catre ruda trebuie concretizat printr-un act notarial. In cazul neindeplinirii acestor obligatii de catre parinti, copiii vor fi incredintati unui centru de plasament, se precizeaza intr-un comunicat remis de PD-L Cluj.

Potrivit initiativei legislative, persoanele cu atributii de asistenta sociala din aparatul propriu al consiliilor locale vor trebui sa verifice, in termen de 30 de zile de la depunerea dosarelor, respectarea conditiilor de catre parintii care pleaca la munca in strainatate.

Petru Calian sustine ca la ora actuala, in Romania exista aproximativ 350.000 de copii afectati de fenomenul migratiei, iar legislatia actuala defineste institutiile cu atributii in domeniu insa nu traseaza obligatii clare si sanctiuni corespunzatoare pentru stoparea incalcarii drepturilor minorilor.