Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca agravarea situatiei din Irak duce la deteriorarea contactelor cu grupul care ii tine ostatici, de 40 de zile, pe jurnalistii romani Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian, cameramanul Sorin Miscoci, precum si pe ghidul acestora, Mohamed Munaf. In cadrul unei dezbateri privind promovarea culturii, Basescu a facut o declaratie in ceea ce ii priveste pe ziaristii romani rapiti la Bagdad, sustinand ca "lucrurile s-au complicat extrem de puternic dupa alegerea Guvernului in Irak.

Au fost niste actiuni foarte viguroase ale coalitiei si ale fortelor irakiene", a mai spus presedintele. Imediat dupa declaratia facuta, Basescu a tinut sa precizeze, la cateva posturi de televiziune, ca afirmatiile sale nu faceau referire la starea fizica a celor rapiti, ci strict la situatia din Irak, care influenteaza negativ contactele cu rapitorii. De asemenea, la scurt timp, Traian Basescu a convocat serviciile de informatii pentru a analiza situatia de la Bagdad, ca urmare a atentatelor ce au avut loc in capitala irakiana.

Dupa cateva zile de tacere in care singurele informatii referitoare la soarta ziaristilor rapiti erau ca inca sunt in viata, presedintele Romaniei a precizat miercuri seara ca "a existat contact" cu reprezentantii grupului care ii tine captivi pe ziarisii romani, dar ca, "din pacate", a trebuit sa iasa din "rutina obisnuita", din cauza evenimentelor din ultimele zile de la Bagdad.

"Nu avem nici un semnal ca situatia ziaristilor romani s-ar fi inrautatit. S-au inrautatit conditiile in care se poate mentine contactul. Iar pentru noi, va pot spune ca orice ratare a unui contact cu intermediarii care reprezinta gruparea care ii detine este un element de alerta maxima", a spus Basescu. Totodata, seful statului a afirmat ca "lucrurile s-au complicat extrem de puternic in Bagdad, dar trebuie sa fim onesti: o complicare a situatiei in Bagdad creeaza dificultati de contactare, negociere, dar asta nu se refera la starea fizica a ziaristilor."

'Conditii acceptabile de detentie>>

Dupa ce in urma cu mai bine de doua saptamani Traian Basescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ostaticii romani sunt hraniti, li se da apa si li se permite folosirea grupurilor sanitare, tragand singur concluzia ca teroristii sunt niste persoane decente, seful statului a subliniat, din nou, miercuri, ideea ca cei trei jurnalisti se afla "in conditii acceptabile pentru detentie, dar inacceptabile din punct de vedere al calitatii umane".

In ceea ce priveste un eventual raspuns la solicitarea partii romane de eliberare a jurnalistei Marie Jeanne Ion, presedintele Romaniei a declarat nu a vrut sa comenteze dincolo de afirmatiile facute, asigurandu-ne ca "daca ar fi fost un raspuns care putea fi adus la cunostinta opiniei publice fara sa afecteze situatia negocierilor", ar fi facut-o imediat.

Basescu: 'Sunt optimist!>>

De asemenea, Traian Basescu a mai adaugat ca negocierile legate de eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti sunt tratate cu discretie si singurul lucru pe care il poate spune "se refera la faptul ca nu au existat cetateni ai vreunui stat pentru care sa se fi facut mai multe interventii de la nivelul clerului decat grupul de cetateni romani detinut in momentul de fata de o grupare din Irak". Seful statului a aratat ca si alte structuri ale clerului atat din Arabia Saudita, cat si din alte zone ale lumii, inclusiv ziaristii irakieni, au facut apeluri pentru eliberarea ostaticilor romani. "Sa speram ca toate lucrurile acestea vor contribui pana la urma la eliberarea celor trei cetateni romani".

La conferinta de presa sustinuta in urma cu doua saptamani, Basescu a criticat dur presa romaneasca, remarcand ca "nivelul de intoxicare pe care l-a suportat presa" a creat autoritatilor "probleme extraordinare". Si miercuri seara, presedintele tarii a facut referiri la modul de prezentare a crizei ostaticilor in presa din Romania: "Daca ma luam dupa inteligentii care s-au tot perindat pe la televiziuni, as fi renuntat de mult! Dar eu sunt intotdeauna optimist", a mai spus Basescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.