Social 22 August 2008 14:19
Oameni de stiinta americani au reusit, in premiera, sa produca sange uman din celule stem embrionice, intr-o cercetare care promite sa ofere posibilitatea unei rezerve aproape nelimitate de sange pentru transfuzii, potrivit rezultatelor prezentate de cotidianul britanic "The Times"

Descoperirea cercetatorilor de la Advanced Cell Technology (ACT) din Massachusetts ar putea fi testata in urmatorii doi ani si apoi, ar putea deveni alternativa la donatiile de sange traditionale.

Daca ar fi produs din celule stem din sange de grupa 0 negativ, care este compatibil cu toate grupele de sange, ar putea fi folosit cu succes pentru oricine are nevoie de o transfuzie.

Sangele derivat din celule stem ar elimina si riscul de a transmite, prin transfuzii, virusi patogeni care cauzeaza hepatita, HIV si encefalita spongioasa (boala Creutzfeldt-Jakob).

Cercetatorii spun ca noua descoperire are un mare potential terapeutic si ar putea sa devina cu usurinta de uz clinic. "Limitarile impuse de rezervele de sange existente pot pune in pericol viata pacientilor cu pierderi masive de sange.", a spus Robert Lanza, cel care a condus experimentul la ACT.

"Celulele stem embrionice reprezinta o noua sursa de celule care pot fi inmultite si raspandite la infinit, oferind o sursa inepuizabila de celule rosii pentru tratament. Identificarea unei linii de celule stem cu sangele de tip 0 negativ ar permite productia de sange compatibil tuturor persoanelor", a adaugat Robert Lanza.

Cercetarile mai vizeaza posibilitatea de a transforma celulele embrionice stem in alte tipuri de tesut, pentru a ajuta la tratarea unor boli precum diabetul sau Parkinson.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.