Inspectorii de la Protectia Consumatorilor au efectuat un control tematic ce a vizat conservele din carne si sortimentele de pate, pornind de la Ordinul nr. 210 din 2006, elaborat de Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, si de la Hotararea de Guvern 106 din 2002 privind etichetarea produselor alimentare, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit ordinului, conservele din carne in suc propriu si produsele din carne sterilizata, in special pateurile, nu trebuie sa contina carne separata mecanic, amidon, amidon modificat sau proteine vegetale.

De asemenea, ingredientele trebuie sa fie indicate pe eticheta in ordinea descrescatoare ponderii lor in produs, conform hotararii de guvern.

Controlul efectuat de OPC a relevat faptul ca multi dintre producatorii si importatorii de pate si conserve din carne nu respecta cele doua acte. "Am gasit multe sortimente de pate - Carnis, Bucegi, Hame, Ardealul, Aro, Mandy - care aveau in compozitie atat amidon, cat si proteina vegetala. Am gasit, de asemenea, pate cu ficat de gasca, ce avea in compozitie, dupa pondere, slanina, ficat de porc in proportie de 19% si abia la urma ficat de gasca in proportie de 5%. La carnea presata, unde multe sortimente sunt importate din Ungaria sau din Olanda, compozitia declarata tot in ordinea descrescatoare a ingredientelor este: apa, apoi vin la un loc slanina, soric de porc, plaman, jumari cumuland 50%, ceea ce ar insemna ca primul ingredient, apa, reprezinta mai mult de 50% din compozitia produsului, dupa care mai avem o carne separata mecanic si o carne de porc, cu procente nedefinite", a declarat, joi, seful Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorilor Galati, Marioara Gatej.

In urma controlului, 725 de kilograme de pate si conserve din carne in valoare de 8.898 de lei au fost retrase definitiv din galantare. In plus, unitatile care comercializau aceste produse - zece magazine de cartier, dar si supermarketuri - au fost sanctionate cu amenzi totalizand 9.000 de lei.