Social 20 August 2008 15:09
Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Maramures au semnalat, astazi, ca in comuna Ardusat a izbucnit un focar de hepatita A, fiind semnalate 50 de cazuri de imbolnavire, transmite corespondentul NewsIn

Majoritatea bolnavilor sunt copii. Directorul ASP Maramures, Alexandru Ilies, a declarat ca primele cazuri de hepatita A au fost semnalate inca din luna februarie. Boala a aparut intr-unul din cartierele comunei Ardusat, unde majoritatea populatiei este de etnie roma.

"Primele cazuri de hepatita A au fost identificate in luna februarie. In prezent, mai sunt internate in spital doua persoane. Hepatita virala acuta este <boala mainilor murdare> si a aparut in zona cartierului Fanate din comuna. Aici locuiesc aproximativ 500 de locuitori, din care 88% sunt persoane de etnie roma si 12% romani. S-au vaccinat antihepatic 70 de persoane, dintre care 47 de copii si 23 de adulti", a declarat Ilies.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica au constatat ca localnicii din zona nu beneficiaza de alimentare cu apa potabila din reteaua publica a comunei. Cetatenii din zona isi transporta apa de la fantani situate in apropiere, insa in urma analizei microbiologice s-a constata ca apa nu este potabila, astfel incat s-a dispus informarea localnicilor despreacest aspect.

"Au fost dispuse masuri pentru instiintarea populatiei cu privire la faptul ca apa din fantani nu este potabila, iar in zilele urmatoare se va proceda la golirea fantanilor, respectiv dezinfectarea acestora", a mai spus Ilies.

Totodata, conducerea Primariei Ardusat va face demersuri pentru salubrizarea zonei si montarea a doua cismele stradale in zona. Autoritatile le-au mai atras atentia locuitorilor din zona ca boala este transmisibila si ca este foarte importanta respectarea regulilor elementare de igiena corporala individuala si colectiva, spalarea cu apa si sapun, pentru evitarea aparitiei de noi cazuri de hepatita virala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.