Social 19 August 2008 05:32
A daruit sute de vieti, dar a luat alte sute. Este vorba de o femeie din localitatea doljeana Racari, pe care viata a purtat-o pe cai nebanuite

Tanta Dumitranoiu a fost moasa comunala, dar in paralel a ajutat femeile din sat sa faca avort. Acest lucru a costat-o libertatea, ea fiind inchisa de doua ori pe vremea comunistilor, cand avorturile erau interzise de lege. Pentru faptele sale, femeia a primit si pedeapsa divina, fiul sau murind intr-un grav accident de circulatie.

Ulitele satului doljean ascund povesti de viata demne de un roman de succes. Batrani si bolnavi asteapta tacuti sa inchida ochii si sa duca cu ei amintirile mai mult sau mai putin placute. La poarta Tantei Dumitranoiu din Racari au batut mai mult necazurile. Nu stie sa scrie sau sa citeasca, insa a invatat sa aduca pe lume nou-nascutii. "Am invatat de la o asistenta medicala din Filiasi, una Cica, si daca au vazut fetele din sat ca ma pricep, ma chemau de cate ori trebuiau sa nasca", isi aminteste batrana.

Avort cu degetele

Faptele bune ale Tantei au fost umbrite insa de experiente mai putin placute. Pe de o parte, aducea copii pe lume, iar pe de alta parte ajuta femeile din sat sa avorteze. Tanta povesteste ca nu a vrut sa isi ia asemenea pacate, insa a cedat la rugamintile femeilor insarcinate care o implorau sa le ajute sa scape de sarcinile nedorite. "Veneau la poarta si plangeau. Imi ziceau ca nu pleaca pana nu le ajut sa scape de copil. Ce puteam sa mai fac? Nu aveam ustensile ca la spital. Bagam doua degete in pantec si scoteam copilul", povesteste batrana.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.