Reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) au schimbat codul galben de canicula emis in ultima perioada cu previziuni mai optimiste. Astazi va ploua in zonele atinse pana acum de temperaturi de peste 37 de grade Celsius, adica in Muntenia, Dobrogea si Moldova, iar de maine temperaturile se vor stabiliza la valori normale, suportabile, potrivit specialistilor.

„Precipitatiile vor putea atinge izolat si cantitati de 20-25 de litri pe metrul patrat si se vor inregistra si fenomene meteo asociate, cum ar fi vijelii si furtuni“, a adaugat Mihai Timu, meteorologul de serviciu de la ANM.

Acesta a mai spus ca ploile vor cuprinde atat zona de munte, unde ele s-au instalat inca de azi-noapte, cat si litoralul Marii Negre, unde precipitatiile vor ajunge abia dupa-amiaza, spre seara, iar de a doua zi vremea se incalzeste.

La mare, vremea va fi buna, mai putin seara cand ploua, cu temperaturi de 30 de grade Celsius, iar la munte, la Predeal, temperaturile se vor mentine la 20-22 de grade Celsius, fata de 28 cate au fost inregistrate saptamana trecuta, a explicat Timu.

Insa vestea buna data de meteorologi este ca, dupa o zi de ploaie, temperaturile nu vor creste la loc, pana la nivelul de canicula atins saptamana trecuta si se vor situa sub valoarea de 35 de grade Celsius. „Luni (astazi - n.r.) vor fi intre 24 si 34 de grade Celsius, izolat, in Lunca Dunarii, cu 33 de grade in Capitala. Iar de marti pana spre jumatatea saptamanii, temperaturile nu vor trece de 35 de grade Celsius, media fiind de 33 de grade“, a mai spus specialistul ANM. „Dupa jumatatea saptamanii este posibil sa mai creasca temperaturile, dar deocamdata nu avem date care sa ne arate ca ar putea fi vorba de emiterea, din nou, a unei avertizari de cod galben din cauza caniculei“, potrivit lui Timu.