Social 18 August 2008 01:06
In opinia serviciilor secrete din tara noastra, suma reprezinta, de fapt, doar jumatate din pagubele reale cauzate de infractorii informatici.
Infractiunile informatice comise de hackerii din Romania au prejudiciat, in anul 2008, mai multe companii si persoane fizice din Europa si SUA, cu circa 150 de milioane de dolari, au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).
Practic, in momentul de fata, hackerii romani sunt printre cei mai de temut din lume. Conform statisticilor, in primele sase luni ale anului 2008, au fost inregistrate 436 de infractiuni comise de hackerii romani, prin intermediul internetului, in urma carora 365 de persoane au fost sau sunt cercetate penal.

Specialistii spun ca infractiunile informatice au capatat, in acest an, valente fara precedent si, ca dovada, Inspectoratul General al Politiei Romane a reorganizat serviciul de profil din subordine, transformandu-l intr-o directie cu patru servicii specializate numai pe infractiuni informatice, in speranta ca va face fata acestui fenomen.

FBI a salutat initiativa Politiei Romane de a mobiliza mai multi ofiteri in lupta impotriva hackerilor, iar serviciile secrete din Romania au avut intalniri pe aceasta tema cu unitatile similare din statele Uniunii Europene si din Statele Unite ale Americii.

Prezenta hackerilor romani a fost simtita international inca din 1999, cand patru baieti si doua fete, "adunati" sub titulatura “Pentaguard”, au spart mai multe retele guvernamentale din China si America. Ulterior, cei sase s-au aliat cu o organizatie similara din Rusia si, in numai doua luni, au spart peste 20 de servere guvernamentale, au distrus serverul Fortelor Armate ale SUA stationate in Coreea si chiar au intrat in sistemul defensiv al armatei americane.

Victor Faur este, de exemplu, romanul care a devenit celebru si apreciat in lumea hackerilor, dupa ce a spart reteaua NASA, a Marinei Americane si a Departamentului American de Energie, a patruns in peste 150 de computere ale administratiei americane, cauzand pagube de 1,5 milioane de dolari.

Un alt hacker roman cunoscut este Vlad Duiculescu - "Vladutz", asa cum este cunoscut in lumea internetului - care a fost arestat, in luna aprilie 2008, de Directia Generala de Combatere a Crimei Organizate din Romania, in colaborare cu FBI si autoritatea americana Secret Service. La cei doar 20 de ani pe care ii are, a pagubit cu aproape 2 milioane de dolari site-ul de licitatii on-line eBay. Mai mult, timp de trei ani, cat s-a folosit de site, nu s-a ferit sa explice si sa publice metodele prin care a reusit sa treaca de sistemul de securitate al celor de la eBay.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.