Social 18 August 2008 23:54
Sute de copii din judetele Maramures, Botosani, Suceava, Neamt si Iasi vor trebui sa faca naveta sau sa mearga la scoala in trei schimburi, dupa ce inundatiile au distrus partial sau total unitatile de invatamant din localitatile lor, transmit corespondentii NewsIn.
In plus, Adomnitei a anuntat ca fondurile pentru scolile inundate vor fi alocate in sedinta Guvernului din 27 august si i-a sfatuit primari sa atribuie lucrarile de reabilitare prin licitatie si nu prin incredintare directa.

Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat sambata, corespondentului NewsIn, ca fondurile pentru reabilitarea scolilor afectate de inundatii vor fi alocate in sedinta Guvernului din 27 august. Adomnitei sustine, contrar precizarilor unor primari din localitatile afectate, ca in nicio scoala din Suceava, Neamt si Iasi nu exista pericol structural, astfel ca elevii pot incepe noul an scolar in conditii de siguranta.
"Eu am fost in majoritatea scolilor din aceste judete care au fost afectate si cele mai grave probleme sunt la unele care au acoperisurile deteriorate”,
a sustinut ministrul Adomnitei."Noi nu vom da o hotarare de Guvern in regim de urgenta."

In Maramures, elevii din satul Teceu, a caror scoala a fost avariata grav de inundatii, vor fi transportati cu microbuzul la scoala din comuna Remeti, aflata la 5 km distanta. De asemenea, sutoritatile locale din comuna maramureseana Petrova trebuie sa gaseasca un nou spatiu pentru functionarea scolii generale si a gradinitei din satul Susani, deoarece unitatile scolare au fost serios avariate in urma inundatiilor de la sfarsitul lunii iulie.

Inspectorul scolar general adjunct din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Mariana Pop, a declarat ca gradinita din Susani a fost distrusa in proportie de peste 90 %, fiind necesara constructia unei noi cladiri. Si scoala din satul Susani a fost avariata. La cele doua unitati invata 100 de copii. Autoritatile locale vor fi nevoite sa inchirieze un spatiu in sat pentru ca elevii si prescolarii din Susani sa poata frecventa cursurile.

"In Susani, gradinita a fost distrusa in proportie de peste 90 %. Se impune constructia unei noi cladiri. Am estimat ca ar fi nevoie de 650.000 de lei pentru reconstructia gradinitei. Si scoala din Susani a fost avariata, am avea nevoie de 20.000 de lei pentru reabilitare. Autoritatile vor inchiria un alt spatiu in sat pentru ca cei 100 de copii sa poata merge la cursuri. Despre transportul in alta localitate nu poate fi vorba, pentru ca aici nu este posibil accesul”, a spus Mariana Pop. O problema deosebita se inregistreaza si in satul Teceu care apartine de comuna Remeti. Pentru ca scoala a fost avariata serios in urma inundatilor, elevii vor fi transportati la scoala generala din comuna Remeti. Inspectorul scolar Mariana Pop a afirmat ca nu vor fi probleme cu transportul, deoarece comuna a primit un microbuz scolar, iar distanta dintre cele doua localitati este de doar 5 km.

"La Teceu scoala a fost serios avariata, ar fi nevoie de constructia unei noi scoli si de schimbarea locatiei. Elevii vor merge la cursuri la scoala din Remeti, au la dispozitie un microbuz scolar
”, a mai declarat Mariana Pop. In celelalte trei localitati unde scolile au fost degradate in urma inundatiilor, problemele vor fi realizate pana la inceperea noului an scolar, astfel ca nu se impune transportul elevilor in alte localitati.

In localitatea botosaneana Hudesti elevii vor invata in trei schimburi

Inspectorul sef adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani, Daniela Biolan, a declarat corespondentului NewsIn, ca in urma inundatiilor au fost afectate 15 scoli si doua gradinite din judet.

„Au fost afectate o scoala la Poiana (Cristinesti), Scoala de Arte si Meserii de la Roma, trei scoli din comuna Avrameni (Scoala din Tudor Vladimirescu, Aurel Vlaicu si Panaiotoaia), Scoala din Calarasi, cinci scoli in comuna Vorona, una in Cotusca, una la Baranca (Hudesti), una la Radauti Prut si una la Darabani”, a precizat Daniela Biolan. Aceasta a explicat ca nu vor fi probleme cu inceperea noului an scolar, fiindca imobilele nu sunt grav afectate si se va reusi reabilitarea acestora la termen. Toate localitatile in care sunt scoli ce necesita reabilitare au microbuze, mai putin Hudesti si Avrameni.

„Nu se pune problema sa nu inceapa copiii noul an scolar in respectivele corpuri. Si anul trecut au fost probleme din cauza ploilor. Necazul e ca la noi scolile au acoperisul din azbociment, sunt vechi. Avem bani alocati de Minister pentru remedierea pagubelor, ce vor fi dati prin Hotarire de Guvern. Judetul Botosani are alocati 3.700.000 lei”, a mai adaugat Daniela Biolan.

Primarul comunei Radauti, localitatea cea mai afectata de ape, Viorel Nichiteanu, a declarat ca scoala mare a fost inundata doar la demisol, fiind totodata afectate de ape doua anexe si punctul sanitar. „Scoala poate fi reabilitata in timp util. Problema e ca una din anexe era cu material didactic care a fost distrus in totalitate. Nu mai avem materiale didactice”, a declarat primarul Nichiteanu. La Baranca (Hudesti), cea de-a doua localitate inundata de Prut, scoala din chirpici a fost si ea inundata, dar poate fi reabilitata. „Pana va fi gata, elevii vor invata tot pe loc, in celalalt corp de scoala. Sunt cinci sali de clasa. O sa trebuiasca totusi sa invete in trei schimburi”, a precizat primarul Viorel Atomei.

In Suceava, cele mai grave situatii sunt in comunele Brodina, Vicovu de Jos si Ulma. La Sadau, comuna Brodina, autoritatile au luat decizia de a demola scoala pentru ca prezinta un pericol pentru cei 66 de copii care invata la gradinita si in ciclul primar. “Intr-o luna vom construi o alta scoala. Am luat deja legatura cu autoritatile centrale si vom incepe constructia de indata ce vin banii. E o constructie simpla, cu cateva sali si o vom putea termina la timp”, a declarat primarul Vasile Popescu. In cazul in care noua scoala nu va finalizata la timp, primarul a spus ca elevii pot invata la o alta scoala, aflata la circa cinci kilometri distanta. In aceasta situatie, autoritatile dispun de mijloace de transport pentru a duce elevii la scoala.

Localitatea Vicovu de Jos, grav afectata de inundatii, a ramas fara gradinite. Potrivit viceprimarului, doua au fost puternic afectate de inundatii, in timp ce a treia a fost retrocedata recent. Ca o masura temporara, autoritatile au dispus ca cei peste 100 de copii sa invete in sali de clasa de la scoala din localitate. "Avem probleme insa cu acoperisul la aceasta scoala pentru ca e spart. Scoala are 100 de ani si nici nu-mi amintesc cand a fost renovata ultima data. In total, peste 400 de elevi studiaza la aceasta unitate", a declarat viceprimarul Gheorghe Coroama. Scoala nr.1 „Ion Vicoveanu” mai are nevoie de reparatii partiale la salile de clasa, care au fost inundate, dar si la instalatia electrica, care a fost distrusa. Autoritatile spun insa ca reparatiile vor fi efectuate in timp util. In localitatea Nisipitu, comuna Ulma, scoala, construita acum 50 de ani, a fost afectata in proportie de 40%. "Sunt 90 de copii care invata la aceasta scoala. Daca nu reparam cladirea, copii nu au unde sa se duca. Cea mai apropiata scoala este la cinci km, dar salile de clasa sunt arhipline acolo", a declarat primarul comunei Ulma, Mircea Ihnatiuc.
Situatii asemanatoare se mai regasesc in alte 22 de unitati din 20 localitati sucevene: Straja, Baia, Solca, Hartop, Capu Campului, Ciocanesti, Dolhasca, Marginea, Liteni, Mitocu Dragomirnei, Corocaiesti, Bivolarie, Rotunda, Cajvana, Rasca, Plesesti, Zaharesti, Suceava, Musenita si Banesti. Potrivit autoritatilor, in majoritatea cazurilor, inundatiile au afectat podelele, fatadele si acoperisurile scolilor. In total, Ministerul Educatiei a fost solicitat sa aloce la Suceava 3,3 milioane lei pentru refacerea unitatilor. La ultima sa vizita in acest judet, ministrul educatiei Cristian Adomnitei a asigurat autoritatile ca fondurile vor fi alocate saptamana viitoare.

In Iasi au fost afectate scoli din orasul Pascani si din comunele Ipatele si Rachiteni

"Daca nu reusim sa reparam scoala pana la 15 septembrie, circa 120 de copii vor fi nevoiti sa mearga 10 km pana la cea mai apropiata unitate de invatamant. Din fericire, avem un microbuz cu care am putea sa-i transportam", a declarat primarul din Ipatele, Costica Postarnac. La Rachiteni si Pascani, scolile necesita reparatii partiale, dar, conform primarilor din aceste localitati, elevii pot incepe scoala pe 15 septembrie. Fondurile necesare reabilitarii celor trei scoli se ridica la 700.000 lei.

Scolile din 19 localitati din judetul Neamt au acoperisurile avariate de furtunile care au insotit ploile
In judetul Neamt, ploile au afectat 19 unitati scolare din localitatile Pipirig si Pancesti (cate patru), Valea Ursului (trei), Targu Neamt (doua), Dolhesti, Piatra Neamt, Sabaoani, Romani, Tamaseni si Roman (cate una). Unitatile nu au suferit pagube majore, toate avand acoperisurile si tavanele deteriorate de la furtuni, conform autoritatilor locale, deficiente care pot fi insa reparate in timp util.

Noi am raportat necesarul de fonduri. Urmeaza sa primim banii ca sa ne apucam de treaba. Chiar daca va fi o <<carpeala>>, scoala tot va incepe in conditii normale pe 15 septembrie in cele patru unitati (din comuna Pipirig, n.r.). Toate scolile erau in renovare cand au venit apele”, a declarat primarul comunei Pipirig, Marcel Pruna.

La Pancesti, scolile au fost afectate de furtuni de grindina, care au distrus partial acoperisurile, deficiente care vor fi refacute, potrivit primarului Ioan Larion, pana la 15 septembrie. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean, fondurile necesare pentru reabilitarea celor 19 scoli se ridica la 3,43 milioane lei.

Toti primarii chestionati de NewsIn au declarat ca, cel mai probabil, contractele de reabilitare a scolilor vor fi atribuite catre constructori prin incredintare directa, fara a fi realizate licitatii. Astfel, spun primarii, lucrarile pot fi terminate intr-un timp relativ scurt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.