"Este mai mult decat evident, avand in vedere continutul si graba (de a incheia acordul), dar si conditiile in care a fost semnat (...) toate acestea demonstreaza inca o data ca acest proiect nu are nicio legatura cu amenintarea provenind din partea unor eventuale rachete iraniene, ci este orientat impotriva Rusiei", a declarat sursa "cu functie inalta".

Varsovia si Washingtonul au incheiat joi seara un acord asupra scutului american antiracheta, ceea ce va tensiona si mai mult relatiile dintre Rusia si Occident, oricum amplificate de conflictul ruso-georgian.
Potrivit Varsoviei, conflictul dintre Rusia si Georgia a avut o influenta pozitiva in vederea incheierii negocierilor. "Ne confruntam in prezent cu o situatie internationala noua", a declarat ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

De luni de zile Rusia avertizeaza ca va avea o riposta la desfasurarea de contingente americane echipate cu sisteme antiracheta in fosta sa zona de influenta. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, si-a anulat deja o vizita pe care o programase pentru 10-11 septembrie la Varsovia, potrivit unor informatii aparute joi seara.

Negocierile dintre Varsovia si Washington au durat 15 luni si au intampinat dificultati din cauza conditiilor suplimentare puse de guvernul liberal al lui Donald Tusk, aflat in functie din luna noiembrie. Afirmand ca amplasarea scutului constituie un risc suplimentar pentru Polonia, care are frontiere comune cu Rusia, Guvernul polonez a cerut Statelor Unite rachete antiaeriene de ultima generatie pentru a consolida securitatea teritoriului polonez.

Statele Unite au acceptat sa amplasaze un sistem Patriot operat de un contingent american. Putin cate putin, armata poloneza va dispune de acest sistem antiracheta cu o raza scurta de actiune, au anuntat liderii polonezi.