Social 16 August 2008 10:36
Digurile de pe Prut, din judetul Galati, au intrat in fazele a doua si a treia de aparare, cele mai periculoase, deoarece raul si-a pastrat tendinta usoara de crestere, transmite corespondentul NewsIn.

"Astazi (vineri, n.r.), digul Bratesul de Sus (intre localitatile Vladesti si Sivita) a intrat in faza a III-a de aparare, iar digul Bratesul de Jos (intre Sivita si confluenta cu Dunarea) a intrat in faza a II-a de aparare, dar nu exista pericolul revarsarii apei peste coronamentul digului national de aparare", a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Prut, Dan Buruiana.

Tot pe Prut, la confluenta raului cu afluentul Horincea, digul care apara satul Rogojeni din comuna Suceveni va fi suprainaltat cu saci umpluti cu pamant si folie de polietilena pe o lungime de 50 de metri deoarece, in acea zona, s-a inregistrat fenomenul de remuu, ceea ce insemana ca nivelul Prutului a crescut si a patruns pe cursul afluentului Horincea din aval spre amonte.

Intr-o alta zona sensibila, in dreptul Vamii Oancea, apele Prutului continua sa se infiltreze, prin digul de saci, pe Drumul National 26 Galati-Barlad. Infiltratiile au scazut, insa, in intensitate in comparatie cu zilele precedente si nu pericliteaza circulatia pe DN 26, a informat, vineri, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea.

Cu toate acestea, autoritatile mentin restrictiile de viteza si de gabarit pe acea artera, intre localitatile Foltesti si Oancea. In acel segment au voie sa circule doar autoturismele si autovehiculele de transport persoane, cum sunt microbuzele si autobuzele, cu o viteza maxima de 30 km/h. Traficul greu este dirijat in continuare pe ruta ocolitoare DJ 242 Fartanesti - Targu Bujor - Baneasa - Roscani - Oancea. Accesul masinilor grele pe DN 26 in sectorul Foltesti-Oancea a fost interzis, joi, de prefectul Gabriel Panaitescu deoarece trepidatiile generate de acestea pot afecta structura digului din saci cu nisip si pamant, care protejeaza drumul national. Masura este temporara, ea urmand sa se aplice pana cand apele Prutului nu vor mai constitui o amenintare pentru DN 26.

Vineri, la ora 10.00, Prutul masura la Oancea 647 de centimetri, fiind cu 47 de centimetri peste cota de pericol, si avea un debit de 690 metri cubi pe secunda, in crestere fata de ziua precedenta.

In ultimele sase zile, Prutul a rupt digul afluentului Elan pe o lungime de aproximativ 30 de metri, iar apele au inundat ferma piscicola de la Mata Radeanu. De asemenea, raul a inundat 431 de hectare de pasuni si gradini, amplasate in albia majora, in comunele Cavadinesti si Oancea.

Tot la Oancea, mai multe gradini cu o suprafata totala de 12.000 de metri patrati, amplasate tot in albia majora a Prutului, au fost inundate. Raul a mai inundat cinci gradini cu o suprafata de jumatate de hectar, doua fantani si 85 de hectare de porumb si lucerna din satul Rogojeni, comuna Suceveni, dar si opt anexe gospodaresti cu o suprafata totala de 100 de metri patrati, trei gradini cultivate cu porumb in suprafata de 1,5 hectare si doua hectare de porumb din satul Vadeni, comuna Cavadinesti. Toate aceste suprafete se afla, de asemenea, in albia majora a Prutului.

Avertizarea hidrologica de cod portocaliu pe raul Prut a fost prelungita pana luni, 18 august, la ora 12.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.