Social 14 August 2008 16:00
Mii de credinciosi din judetele din vestul tarii, dar si romani din Ungaria, sunt prezenti, joi, la Manastirea Hodos - Bodrog din judetul Arad, unde la procesiunea de intampinare a Praznicului Adormirii Maicii Domnului este refacut Drumul Crucii, dupa modelul Patriarhiei Ierusalimului.
Cu ocazia acestei sarbatori, a devenit o traditie ca in data de 14 august sa se faca Procesiunea "Drumul Crucii" dupa modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim, cand credinciosii, impreuna cu patriarhul Ierusalimului, fac pelerinaje pe drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea in spate, pentru mantuirea oamenilor, urcand Dealul Golgotei si facand popasuri la cele 14 cruci amplasate pe acest traseu, in dreptul fiecareia dintre ele fiind citite pericope evanghelice, rugaciuni si cantari adecvate popasului.

Acest pelerinaj s-a indatinat la Manastirea Hodos-Bodrog dupa anul 1925, cand s-au facut la cele 14 cruci amplasate in livada manastirii din satul Bodrogul Nou, spre cimitirul lacasului. Incepand din anul 2000, procesiunea se face pe drumul de la manastire spre satul Bodrogul Nou, unde s-au amplasat cele 14 cruci, in dreptul fiecareia dintre ele fiind citite pericope evanghelice, rugaciuni si cantari adecvate popasului, precum si cuvinte de invatatura.

Curtea interioara a manastirii a fost asaltata, inca de miercuri, de oameni care s-au dus pentru a ajuta la pregatirile pentru marea sarbatoare. Randuielile pentru intampinarea credinciosilor au necesitat o munca sustinuta din partea celor aproape treizeci de calugari, pentru care manastirea este „casa in care vietuiesc impreuna cu Dumnezeu“.

Manastirea Hodos-Bodrog are o vechime de aproape un mileniu si este primul lacas monahal ortodox, atestat documentar in anul 1177, intr-o diploma data de Regele Bela al III-lea. Legenda spune ca manastirea s-a construit pe locul in care un taur, pe nume Hodos, a descoperit o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. Oamenii au ridicat o biserica si de atunci asezamantul poarta numele „Hodos-Bodrog“. In exteriorul bisericii, pe zid, poate fi observata o inima din piatra, iar credinciosii se opresc aici pentru ca au credinta ca, daca isi lipesc urechea de piatra, se aud batai de inima.

De asemenea, cu ocazia Solemnitatii Ridicarii Fericitei Fecioare Maria la Cer, la Bazilica „Maria Radna“, de langa orasul aradean Lipova, au sosit in pelerinaj, dupa vechea traditie, mii de credinciosi din tara, dar si din strainatate. La acest lacas de cult sunt oficiate slujbe religioase in limbile slovaca, maghiara, germana si romana.

Pelerinajele la Bazilica „Maria Radna“ au inceput in anul 1707. Legenda spune ca, in acel an, sotia unui soldat dintr-un regiment poposit la Arad era grav bolnava. Cu putin inainte de a simti ca-i vine sfarsitul, femeia a avut un moment de luciditate si a spus celor apropiati ca singura cale de a scapa de ciuma care bantuia Aradul ar fi un pelerinaj la Radna. Se spune ca aceia care au ascultat-o si au facut pelerinajul au scapat de aceasta boala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.