De la inceputul acestui an, politistii de frontiera au depistat 25 filiere de trafic de carne vie cu 97 traficanti (90 romani si 7 straini), aproximativ 200 femei traficate pentru prostitutie si peste 1.500 persoane traficate pentru cersetorie. Realizand un clasament al numarului cazurilor de trafic de carne vie depistate si cercetate de politistii de frontiera, se constata ca cele mai multe cazuri au fost inregistrate la nivelul frontierelor de sud si de est, restul cazurilor fiind inregistrate la celelalte granite ale tarii.

Judetele cu cele mai multe cazuri de trafic de persoane sunt, in special, cele unde nivelul de trai al locuitorilor este mai scazut, ceea ce permite mai lesne traficantilor sa-si racoleze victimele (promitandu-le locuri de munca bine platite in strainatate sau castiguri impresionante, obtinute din practicarea prostitutiei ori cersetoriei).

De asemenea, traficantii din aceste judete "au avut mai usor oportunitatea" de a intra in legatura (sau au fost chiar ei racolati) cu retelele de migratie, ce au ramificatii la nivelul mai multor state, "stimulul" pentru implicarea in aceasta activitate ilicita fiind sumele mari de bani obtinute de pe urma persoanelor traficate.

Daca initial, in anii '90, tinerele mergeau cu buna-stiinta si pe cont propriu in alte tari (Turcia, Grecia, Italia) pentru a se prostitua si a obtine profituri in timp scurt, in prezent aceste activitati au luat o alta intorsatura, din cauza cresterii cererii in domeniu si a ingeniozitatii unor persoane de a obtine bani fara munca. Profitand de naivitatea si disperarea unor tinere de a gasi un loc de munca cat mai repede si cat mai avantajos, traficantii promit facilitarea angajarii in strainatate ca dansatoare, menajere, ospatarite, baby-sitter etc., sau chiar le spun fetelor ca urmeaza sa practice prostitutia in strainatate, insa nu vor avea probleme si vor obtine "bani frumosi".

Metoda folosita este fie racolarea directa a fetelor, fie publicarea in diverse ziare a ofertelor de locuri de munca in strainatate (sub "umbrela" unor firme de impresariat-fantoma). Dupa racolare, activitatea de plasare a tinerelor este extrem de bine organizata, fetele fiind preluate de "pestii" din tarile de destinatie, batute si fortate sa se prostitueze in baruri de noapte sau chiar pe strada.

La nivelul frontierelor romane, tinerele depistate de catre politistii de frontiera ca fiind racolate in vederea practicarii prostitutiei proveneau atat din Romania, cat si din Republica Moldova si Ucraina, media de varsta fiind intre 18 si 35 de ani sau chiar minore. Tarile de destinatie ale femeilor traficate erau: Italia, Olanda, Germania, Austria, Grecia, Spania, Cipru, Turcia, Ungaria, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Japonia, Liban, odata ajunse la destinatie proxenetii confiscandu-le pasapoartele pentru a preintampina posibilitatea revenirii lor in tara de origine.

Dupa obtinerea dreptului de a calatori fara viza in spatiul Schengen sunt folosite aceleasi metode de racolare si aceleasi rute de deplasare, insa tinerele romance sunt scoase legal din tara, sub pretextul unei vizite in strainatate, si sunt insotite indeaproape pana in tara de destinatie de catre racolatori, unde sunt "predate" unor patroni de cluburi de noapte.

Pentru a nu intampina greutati, traficantii sponsorizeaza financiar fetele in vederea obtinerii documentelor de calatorie (pasaport, asigurare medicala, sumele in valuta pe care trebuie sa le prezinte la trecerea frontierei de stat), asigurarii transportului si chiar achizitionarii unei garderobe corespunzatoare, menite sa ridice moralul viitoarelor victime. Ulterior, se deplaseaza impreuna cu ele, legal, in "excursie", sau le asigura transportul pana la destinatie, fetele fiind instruite sa declare la frontiera ca se deplaseaza in scop turistic intr-un stat Schengen.

Un alt fenomen aparut la frontierele Romaniei, odata cu obtinerea dreptului de a calatori fara viza in spatiul Schengen de catre cetatenii romani, a fost traficarea persoanelor in vederea practicarii cersetoriei in strainatate. Si in acest caz, este practicata metoda legala pentru a iesi din tara (declarandu-se scopul turistic al calatoriei), persoanele fiind racolate de traficanti, cu promisiunea de facilitare a angajarii in strainatate sau trimiterea la tratament la institutii medicale din tari UE ori spunandu-le exact ceea ce vor fi puse sa faca, subliniind insa ca nu vor avea probleme si vor obtine "bani frumosi".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.