Aceasta inseamna ca, in curand, am putea vedea si in Romania soferi dand "testul betivului". Adica sa incerce sa-si atinga varful nasului cu mana sau sa mearga in linie dreapta pentru a demonstra ca nu sunt afectati de bautura.

In momentul de fata, conducerea pe drumurile publice de catre o persoana care are o alcoolemie de peste 0,80 grame/litru alcool in sange este pedepsita cu inchisoare de la unu la cinci ani. Odata cu introducerea notiunii de stare de ebrietate, soferii bauti vor putea fi trasi la raspundere penala chiar daca alcoolemia este sub limita legala, dar reflexele lor sunt grav afectate de alcool. Spre deosebire de imbibatia alcoolica, ce nu poate fi stabilita decat prin mijloace tehnice, diagnosticul clinic al starii de ebrietate se bazeaza pe modul de comportare.

Conducatorii auto turmentati risca dosar penal chiar daca au alcoolemia sub 0,8 la mie, dar sunt vizibil afectati de consumul de licori bahice: nu-si tin echilibrul ori au dificultati de vorbire

Politia Rutiera a facut cateva propuneri de modificare a Codului Rutier. Cea mai importanta ar fi introducerea notiunii de stare de ebrietate ca infractiune.

Potrivit comisarului de politie Paul Toma, de la Directia Rutiera, "starea de ebrietate ar urma sa fie stabilita de catre medicul legist, iar ducerea unui deget pe varful nasului si deplasarea in mers sunt doar doua dintre testele pe care soferii vor trebui sa le treaca".

In termeni medicali, ebrietatea se defineste ca fiind starea de tulburare psihofiziologica produsa sub influenta intoxicatiei alcoolice asupra insusirilor psihofizice ale faptuitorului. Practic, este vorba despre confuzie, dezorientare, alterarea judecatii, a memoriei, precum si de tulburari de echilibru si de coordonare.

In momentul de fata, Codul Rutier prevede ca fapta penala doar conducerea pe drumurile publice de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 grame/litru alcool pur in sange. Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Nu conteaza alcoolemia

Constatarea starii de ebrietate nu va tine cont de alcoolemie, ci doar de starea fizica in care se afla conducatorul auto. Mai exact, chiar daca alcooltestul depisteaza o valoare mai mica de 0,80 grame/litru alcool pur in sange, persoana care pica testul de ebrietate se alege cu dosar penal. In momentul de fata, soferii depistati cu o alcoolemie sub 0,80 grame/litru se aleg doar cu amenda si cu permisul suspendat pentru 90 de zile.