Social 13 August 2008 14:28
Voluntarii care au participat, miercuri, la actiunea "Adopta un rau", organizata de Asociatia Salvati Dunarea si Delta si Romtelecom, au reusit sa adune aproape zece tone de deseuri de pe malul Oltului, in regiunea aval de municipiul covasnean Sfantu-Gheorghe, transmite corespondentul NewsIn.

La eveniment au participat cateva zeci de voluntari, majoritatea din Asociatia pentru Comunitate din Sfantu-Gheorghe, precum si reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului, Garda de Mediu, SGA, Romtelecom, presa si altii.

"Aceasta este prima actiune de ecologizare care are loc si urmeaza inca trei, in Sibiu, Valcea si Olt. Speram sa fie primii pasi din viata Oltului si in anii ce vor urma comunitatile locale sa fie mai atente si mai responsabile. Obiectivul mare al actiunii este crearea unei comunitati atente si responsabile care sa adopte treptat raul Olt. Vorbeam ieri cu un reprezentant al Apelor Romane si spunea ca raul Olt nu este un rau poluat, dar este un rau murdar. In general, apele sunt poluate cu deseuri menajere, PET-uri, pungi din plastic, iar unul din efectele acestora este moartea naturii, a diversitatii”, a declarat Dan Barbulescu, de la Asociatia "Salvati Dunarea si Delta".

Voluntarii prezenti au curatat malul Oltului pe o distanta de aproximativ cinci - sase kilomtri, de unde au adunat cele mai diferite deseuri, de la materiale plastice, resturi de masini sau televizoare pana la resturi de imbracaminte, ambalaje si patine cu rotile. Acestia au avut la dispozitie saci si manusi adecvate, au primit tricouri si sepci, precum si apa si mancare. Potrivit coordonatorului acestui proiect pe judetul Covasna, Madalin Guruianu, sacii cu deseuri au fost transportati in doua tractoare cu o capacitate de cinci tone fiecare, ambele fiind umplute.

Proiectul “Adopta un rau” este sustinut si de Administratia Nationala Apele Romane si are drept scop curatarea catorva zone de pe cursul raului Olt si formarea unei comunitati in jurul acestuia, care sa il adopte si sa il ingrijeasca in permanenta. Activitatile din proiect se refera la dezvoltarea unei comunitati in jurul raului Olt prin implicarea factorilor interesati la nivel local, dezvoltarea unei pagini de internet – www.adoptaunrau.ro - care sa includa toate materiale proiectului si sa reprezinte si o platforma de comunicare intre membrii comunitatilor de pe cursul acelui rau, prin crearea unui forum, educatie in randul copiilor si elevilor din scolile aflate in vecinatatea Oltului, cu privire la problemele ecologice in general, dar mai ales in ceea ce priveste comportamentul ecologic responsabil prin realizarea unor brosuri informative.

In cadrul aceluiasi proiect vor avea loc actiuni concrete de curatire a raului cu ajutorul voluntarilor (elevi din scolile de pe cursul raului, voluntari ai companiei Romtelecom, personalitati locale, reprezentanti ai organizatorilor si ai autoritatilor locale).
Dupa actiunea care a avut loc in judetul Covasna, alte actiuni urmeaza in judetul Sibiu - sectorul aval baraj Avrig – Sacadate, 4-5 km mal drept – 25, 26 august, judetul Valcea - zona Parcul National Cozia, in amonte de loc. Caciulata si zona Nord a Municipiului Ramnicu Valcea, mal stang – 9, 10 septembrie si judetul Olt - sectorul baraj Arcesti, zona Pod DE70 Pitesti-Craiova, 5-6 km mal drept - 23, 24 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.