Social 14 August 2008 10:44
"Se pare ca unda de viitura ajunge nivelul maxim in seara asta, daca nu cumva maine dimineata. Din calculele facute de colegii nostri de la Sistemul de Gospodarire a Apelor, probabil ca vom ajunge la 629 de centimetri pe mira de la Oancea, cu un debit de 658 de metri cubi pe secunda", a afirmat, marti, prefectul judetului Galati, Gabriel Panaitescu.

La ora 16.00, Prutul masura 625 de centimetri, fiind cu 25 de centimetri peste cota de pericol, si avea un debit de 640 de metri cubi pe secunda, a transmis corespondentul NewsIn

Zona cea mai sensibila ramane sectorul Slobozia-Oancea, unde apele Prutului ameninta sa inece Drumul National 26 Galati-Barlad. Acolo, nivelul raului este cu 70-80 de centimetri mai ridicat decat nivelul soselei-dig, diferenta ajungand chiar si la un metru in anumite portiuni, au precizat autoritatile.

Circulatia autovehiculelor pe DN 26 nu a fost insa afectata pana acum, artera fiind suprainaltata din timp cu saci cu nisip, pamant si folie de polietilena pe o lungime de 800 de metri. Totusi, in acel segment, Administratia Drumurilor Nationale a impus restrictii temporare de viteza de 30-40 km/h, iar traficul este dirijat in permanenta de un echipaj al Politiei de Frontiera, avand in vedere faptul ca un sens de mers este partial acoperit de sacii care alcatuiesc digul artificial.

Prefectul Gabriel Panaitescu a afirmat ca exista trei optiuni pentru prevenirea inundarii Drumului National 26 in viitor. "Sunt trei variante: ori se construieste un dig permanent de aparare a soselei in zona adiacenta Drumului National 26, ori se suprainalta soseaua, ori se construieste un culoar rutier separat", a spus acesta, apreciind ca solutia suprainaltarii soselei este cea optima. Aceasta varianta este sustinuta si de Directia Apelor Prut. "Suprainaltarea soselei e cea mai buna varianta pentru ca, daca am face un dig acolo, pe malul opus al strazii este un versant. In cazul unei ploi torentiale foarte puternice, toata apa tot pe strada s-ar opri, blocata de dig sa nu se scurga", a declarat, marti, la Galati, purtatorul de cuvant al Directiei Apelor Prut, Dan Buruiana.

Reprezentantii Serviciului de Gosodarire a Apelor din Galati au precizat ca Administratia Drumurilor Nationale are o documentatie in curs de avizare, care prevede reabilitarea Drumului National 26 pe relatia Galati-Murgeni, cu ridicarea cotei drumului. Oficialii SGA au precizat, insa, ca proiectul nu prevede o suprainaltare suficient de mare incat sa protejeze artera in cazul in care Prutul ar mai atinge cotele istorice inregistrate in aceasta perioada.

In aceste conditii, prefectul Gabriel Panaitescu si-a luat angajamentul ca, impreuna cu oficialii Consiliului Judetean si cu cei ai Administratiei Drumurilor Nationale, va cauta cea mai eficienta solutie de aparare a Drumului National 26 de o viitoare revarsare a Prutului.

Revenind la starea de alerta existenta acum pe Prut, prefectul de Galati a apreciat ca raul va reveni la cotele normale in cel mult trei saptamani. In ultimele zile, Prutul a rupt digul afluentului Elan pe o lungime de aproximativ 30 de metri, iar apele au inundat ferma piscicola de la Mata Radeanu.

De asemenea, raul a inundat 431 de hectare de pasuni si gradini, amplasate in albia majora, in comunele Cavadinesti si Oancea. Tot la Oancea, mai multe gradini cu o suprafata totala de 12.000 de metri patrati, amplasate tot in albia majora a Prutului, au fost inundate.

Avertizarea hidrologica de cod portocaliu emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor pentru judetul Galati este valabila pana miercuri, 13 august, la ora 16.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.