Social 13 August 2008 13:06
Acestia nu deosebesc regimul autoritar de cel democratic, sunt ignoranti si nemultumiti de societatea actuala, considera sociologii.

Conform studiului efectuat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale, criteriile pe baza carora studentii si-au exprimat simpatia pentru Romania comunista sunt performanta sistemului educational si nivelul de trai.

Acelasi studiu arata, in plus, ca o treime dintre studenti ar prefera instaurarea unui regim autoritar, daca acesta ar asigura cresterea nivelului de trai al populatiei, in timp ce 24 % dintre studenti nu ar aproba, sub nicio forma, o dictatura.

Sociologul Mihaela Miroiu considera ca ignoranta este motivul principal pentru care un procent atat de mare dintre studenti considera ca era mai bine inainte de 1989. "Sa crezi ca era mai bine inainte de Revolutie si sa preferi instaurarea unui regim totalitar este o prostie. Acesti tineri si parintii lor nu au trait traumele din anii '50 despre care s-a vorbit la televizor si nu cunosc situatia studentilor din ultimile doua decenii comuniste, in care numai opt la suta din populatia activa facea facultatea si avea obligatii pe care tinerii din ziua de azi nici nu si le imagineaza. Ei habar nu au ca asa-zisul loc de munca asigurat de stat era, de fapt, domiciliu fortat la tara si ca sistemul nu incuraja decat lipsa de competitivitate. Probabil si parintii acestor tineri nu erau deranjati de faptul ca si lenesul si harnicul primeau acelasi salariu", a comentat, pentru NewsIn, prof. dr. univ Mihaela Miroiu.

Mihaela Miroiu considera ca procentul celor care se declara simpatizanti ai comunismului ar putea scadea prin prezentarea in presa si in scoli a unei imagini mai ample a acestei perioade din istoria Romaniei. Intamplator sau nu, din toamna, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor putea studia Istoria comunismului, in cadrul unui curs optional, propus, de curand, de Ministerul Educatiei.

Alti sociologi sunt de parere ca imaginea distorsionata a comunismului, pe care o au tinerii, vine de la familie si este putin probabil ca ea sa fie corectata in scoala. "Este de inteles acest procent de tineri care cred ca era mai bine inainte de tinand cont ca pe alte categorii de varsta, numarul nostalgicilor comunismului este mult mai mare. Familiile acestor tineri le transmit informatii gresite. Este un proces psihologic prin care comunismul devine o perioada idilica si toate aspectele negative sunt uitate, aceste familii nu sunt beneficiarele tranzitiei si acum refuza capitalismul. Si este foarte dificil sa li se explice tinerilor nostalgici cum a fost comunismul de fapt, pentru ca ar fi o activitate formala, care nu poate face fata unui proces emotional, asa cum este cel prin care imaginea perioadei antedecembriste este prezentata in familie", crede politologul Cristian Parvulescu.

In opinia lui Parvulescu, daca acesti tineri chiar cred in valorile comuniste si nu sunt doar nostalgici, ei se vor integra foarte greu in societatea capitalista.

Sociologul Lazar Vlasceanu spune ca o alta explicatie a rezultatelor studiului este perceptia ca, in comunism, populatia beneficia de gratuitati. "Studentii care cred ca era mai bine inainte de '89 nu sunt nostalgici ai comunismului, ci pur si simplu nu stiu despre ce este vorba si ar aprecia un stat generos, care sa le dea casa si serviciu", considera prof. univ. dr. Lazar Vlasceanu.

In privinta unui posibil portret-robot al studentului cu simpatii pentru perioada comunista, sociologii sunt de parere ca acesta provine din familii care regreta vechiul sistem si spune ca ar prefera un regim autoritar numai ca reactie critica la adresa societatii actuale, unde resimte lipsa unor valori si norme clare. "Societatea actuala este dezorganizata, iar tinerii resimt cel mai puternic lipsa de norme si valori. Atunci cand societatea romaneasca se va aseza, va disparea si aceasta asa-zisa nostalgie a tinerilor", considera sociologul Marius Pieleanu.

Studiul Agentiei pentru Strategii Guvernamentale a fost realizat in luna iulie, pe un esantion de 2.403 studenti din toata tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.