Social 13 August 2008 10:18
Prutul, care a depasit ieri cota de pericol si ai caui parametri sunt in continua crestere, a inundat alti 12.000 de metri patrati de gradini din comuna Oancea, judetul Galati, culturi amplasate in albia majora a raului, transmite corespondentul NewsIn.

"In comuna Oancea, trei gradini cu o suprafata totala de circa 10.000 metri patrati si o gospodarie de 1.400 metri patrati, nelocuita, au fost inundate. De asemenea, la Slobozia Oancea, apele revarsate ale Prutului au acoperit 600 de metri patrati de gradina. Toate aceste suprafete sunt in albia majora. Oamenii au cultivat pe raspunderea lor, culturile afectate nefiind contabilizate drept pagube", a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea.

Zilele trecute, Prutul a rupt digul afluentului Elan pe o lungime de aproximativ 30 de metri, iar apele au inundat ferma piscicola de la Mata Radeanu. Tot atunci, raul a inundat 431 de hectare de pasuni si gradini, amplasate in albia majora, in comunele Cavadinesti si Oancea.

In acelasi timp, digurile de pe Prut au fost suprainaltate in urma aparitiei unor infiltratii. Astfel, la Oancea, digul care apara Drumul National 26 a fost intarit cu pamant si folie de polietilena, dupa ce fusese inaltat cu saci cu nisip pe o lungime de 800 de metri. De asemenea, digul Bratesul de Jos a fost suprainaltat in zona seilor, acele lasari ale digului.

Marti, la ora 09.00, la statia hidrometrica Oancea, Prutul masura 619 centimetri, fiind cu 19 centimetri peste cota de pericol si avea un debit de 614 metri cubi pe secunda, in crestere fata de zilele precedente. Avertizarea hidrologica de cod portocaliu emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor pentru judetul Galati este valabila pana miercuri, 13 august, la ora 16.00.

Specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor si cei ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta monitorizeaza evolutia parametrilor raului Prut si sunt gata sa intervina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.