Seful conservatorilor britanici i-a dezamagit pe locuitorii din Ruscova, care insista: “Daca el nu ne vrea, noi il vrem!”

Dezamagire este cel mai potrivit termen pentru a caracteriza starea de spirit a celor 6.500 de locuitori din satul maramuresean Ruscova. Acest sentiment s-a instalat la doi ani dupa ce localnicii au aflat ca Michael Howard, liderul Partidului Conservator britanic, isi trage obirsia din satul maramuresean. Doi ani in care toata lumea, de la opinca pina la vladica, si-a facut fel de fel de sperante, mai toate oarecum mercantile: lire sterline, investitii, de ce nu infratire cu Londra, potop de bunastare picat pe neasteptate dinspre malul estic al Atlanticului.

Dar in loc de hirtiile fosnitoare cu chipul uneia dintre reginele Angliei, ruscovenii au primit, deocamdata, doar una semnata de Michael Howard, trimisa "Par Avion", prin care acesta refuza politicos invitatia de a vizita Ruscova (ocazie cu care ar fi primit si titlul de Cetatean de Onoare), motivind ca nu are timp "in viitorul apropiat".

"Taica-sau o fost ca noi"

Satul care a dat Angliei un lider al Partidului Conservator (paradoxal, partizan inversunat al unei politici de imigratie cit mai restrictive) este situat la 50 de kilometri distanta de Sighetul Marmatiei. Peisajul idilic aduce cu Alpii Elvetieni, insa soseaua plina de gropi iti aminteste ca te afli in Romania. Sintem la o aruncatura de bat de granita cu Ucraina, iar 90a din localnici sint etnici ucraineni.

Inainte de cel de-al doilea razboi mondial, ei convietuiau alaturi de 320 de familii de evrei: "Oameni corecti, de cuvint. Daca ziceau o vorba, era vorba!", isi aminteste batrinul padurar Ivan Bombar (73 de ani). Era copil cind Bernard Hecht, tatal lui Michael Howard, a fugit in Anglia: "El o fugit, dar pe ailalti i-o scos de-aici si i-o dus la Auschwitz", ne-a mai spus nea Ivan.

Si el, si vecinul sau, Vasile Pop, sint dezamagiti ca Howard nici macar nu a vizitat comuna, unde ii sint inmormintati bunicii din partea tatalui: "E un om mare, ocupat, dar nu e bine sa uite de unde se trage. Taica-sau o fost ca noi". Ce ar dori de la Howard, daca ar ajunge premier? "Sa dea drumul la vize pentru romani, sa munceasca in Anglia", spera Vasile Pop.

Casa memoriala, dar pe bani

Fosta sinagoga, unde cindva cinta la slujbe si tatal lui Howard, este acum bacanie si scoala de soferi auto. Cladirea, modificata structural si ca stil arhitectonic, a devenit proprietatea viceprimarului Pop in 1991, cind a cumparat-o de la comunitatea evreiasca. Principalul "fan" al lui Howard este dispus sa renunte la afacere in scopul nobil al transformarii cladirii intr-o casa memoriala inchinata familiei politicianului britanic. Dar nu pe gratis: "Eu ii fac ce vrea el acolo. Muzeu pentru comunitatea evreiasca sau casa memoriala pentru familia lui, dar trebuie sa ma despagubeasca pentru investitia pe care am facut-o".

Vina tabloidelor britanice

Actualul viceprimar Vasile Pop, in virsta de 48 de ani, era primar in 2003, cind o echipa de jurnalisti britanici au aparut la Ruscova ca niste extraterestri, cu anuntul ca numarul doi in politica britanica este, cumva, de-al lor: "Faptul ca domnul Howard are radacini in Ruscova mi-a parvenit de la ziaristi englezi, dupa ce a fost ales sef al opozitiei." "Reactia a fost de surpriza si mindrie, in acelasi timp. Sigur ca prima data ne-am gindit la posibilitatea de a fi ajutati, la infrastructura, la investitii si la innodarea unor relatii pe baze sentimentale.

" Pop nu isi ascunde dezamagirea pentru faptul ca Howard l-a cam ignorat, insa da vina pe tabloidele britanice: "I-am trimis si invitatii, si multe mesaje prin intermediul presei britanice. Insa unele ziare au scris urit de dinsul si nu au scris ce am zis eu si probabil ca dinsul a crezut ca noi am vorbit urit despre el", considera Pop.

"Este de-al nostru"

"Mi-a trimis o scrisoare, in care spune ca nu poate veni la Ruscova in viitorul apropiat, deoarece este foarte ocupat." Primaria i-a pastrat locul in care a fost casa parinteasca unde au crescut bunicii si tatal sau. Acum, acolo sint depozitate materiale de constructie, dar edilii sint dispusi sa ii returneze toata averea parinteasca, insumind terenuri, un fost magazin si o bucata de padure. Michael Howard are un alt mare sustinator in persoana profesorului de istorie Vasile Horvat: "Trebuie sa vina aici, cindva, ca este de-al nostru. Daca el nu ne vrea, noi il vrem! Sa vina si el la mormintul bunicilor sai de la Ruscova!". Cimitirul evreiesc este in paragina. Maria Bileac (42 de ani), care ne-a condus la cimitir, are cele mai modeste pretentii de la Howard: un manual de engleza pentru fetele ei.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.