Social 12 August 2008 02:19
Consumatorii vor plati pentru PET-urile cumparate si pentru pungile de la magazine * Taxa de un leu va putea fi recuperata

Romania este, de multa vreme, sufocata de gunoaie, cele mai deranjante fiind plasticele, care se pot intalni la tot pasul, chiar si in cele mai inaccesibile locuri. Masurile luate pana acum de autoritati nu au avut rezultate notabile, pet-urile si pungile de plastic acoperind toata tara. Si Puterea, si Opozitia s-au gandit sa ia masuri extreme pentru a opri valul de poluare cu ambalaje: taxe usturatoare care sa-i determine pe consumatori sa nu mai abandoneze deseurile pe oriunde.

Iulian Iancu, seful Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor si membru PSD, a initiat un proiect de lege care are ca scop, in opinia sa, "eficientizarea procesului de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje". In fapt, deputatul PSD si-a bazat conceptia pe responsabilizarea consumatorilor, astfel ca deseurile vor fi platite.

Proiectul de act normativ vizeaza PET-urile postconsum, cutiile de aluminiu si de conserve si pungile de plastic pentru care se introduce o taxa de vanzare. In aceste conditii, propunerea este ca pentru fiecare PET comercializat consumatorii sa plateasca un leu; taxa este de 1 leu/bax de cutii de aluminiu, 1 leu/2 cutii de conserve si 1 leu/4 pungi de plastic.

Pentru ca sumele platite sunt relativ mari, consumatorii pot sa-si recupereze banii depunand ambalajele folosite la superma­gazine, care sunt obligate sa le rascumpere, la acelasi pret pe care l-au platit la achizitionare.

Lege cu gauri

In aceasta varianta, agentii economici care comercializeaza produsele enuntate au la dispozitie sase luni de la intrarea in vigoare a legii ca sa organizeze spatii de colectare si reciclare a deseurilor de ambalaje. Superma­gazinele vor trebui sa dispuna si de echipamente care sa compacteze aceste deseuri. Ceilalti agenti economici sunt obligati sa colecteze si sa predea deseurile stranse direct colectorilor (n.r. - celor de tip Remat) sau sa le duca in depozitele primariilor, special amenajate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.