"Va fi lege pana la sfarsitul anului. S-a incercat o imbunatatire a legislatiei prin ordonanta de urgenta, o crestere a vitezei acordarii de cetatenie pentru absolventi de licee si facultati in Romania. Eu sper (...) o precizare clara intr-o lege ca la terminarea studiilor in Romania ai dreptul la cetatenie care poate fi acordata la cerere sa fie rezolvata inainte de sfarsitul acestui an", a precizat presedintele.

Seful statului a adaugat ca sunt dificultati legate de cetatenii Republicii Moldova, in cazul carora, desi a crescut mult ritmul de acordare a cetateniei, acesta este inca nesatisfacator fata de numarul urias de solicitari. Basescu a precizat ca exista si constrangeri care vin din reglementarile interne ale UE, exista si birocratie, dar "si un fond politic" care duce la lipsa de viteza satisfacatoare in acordarea vizelor.

Basescu a subliniat faptul ca Romania trebuie sa "insiste" pentru imbunatatirea situatiei cetatenilor din Republica Moldova, care, desi cifrele oficiale incearca sa arate alta realitate, sunt majoritari in acest stat. Pe de alta parte, presedintele a aratat ca, dincolo de masurile pe care autoritatile romane le iau in aceasta directie si de incercarea de a arata ca Romania nu atenteaza la integritatea Republicii Moldova, revine si in sarcina tinerei generatii de cetateni moldoveni sa "nu abdice de la origine".

"Evitam orice escaladare a unor tensiuni inutile", a precizat seful statului, atunci cand unul dintre studentii din Republica Moldova i-a spus acestuia ca autoritatile de la Chisinau incearca sa induca populatiei ideea ca Romania le este un dusman. Basescu a spus ca Romania nu incearca sa demonteze propaganda comunista de la Chisinau potrivit careia tara noastra este un stat imperialist care doreste sa-si mareasca teritoriile, deoarece niciun stat UE sau NATO nu crede in astfel de afirmatii.

Seful statului a subliniat ca Romania nu va avea niciodata o abordare asupra drepturilor minoritatilor care sa afecteze intergritatea statelor.

"Avem situatia din Kosovo in care in numele unor asa-zise drepturi colective a fost afectata integritatea teritoriala a unui stat. Priviti ce e in Caucazul de Sud si acolo povestile merg catre afectarea integritatii teritoriale in numele apararii drepturilor minoritatilor. Nu exista asa ceva. Niciun stat nu are nimic mai sfant si mai scump decat propria integritate teritoriala", a explicat Basescu.

"A devenit o moda in politica internationala chiar ca, sub masca apararii drepturilor minoritatilor, sa se incerce afectarea integritatii teritoriale a statelor. Romania, din acest punct de vedere, este extrem de ferma si spune "Da" drepturilor individuale pentru oricare minoritate, si "Nu" categoric drepturilor colective", a precizat presedintele Traian Basescu