Social 12 August 2008 14:42
La sfarsitul anului se va definitiva colectarea de material pentru prima biblioteca digitala europeana, iar statele membre vor fi nevoite sa depuna eforturi suplimentare pentru a transforma materialele bibliotecilor si muzeelor in format digital, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de NewsIn

Statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa transforme materialele bibliotecilor in format digital si sa le pune la dispozitia publicului pana la sfarsitul acestui an, informeaza Comisia Europeana.

Evaluarea Comisiei indica faptul ca, in multe cazuri, exista discrepante intre obiectele care au fost convertite in format electronic si posibilitatea de a fi accesate online. De exemplu, numai unul din patru muzee din Germania care detin materiale digitalizate ofera acces la acestea, in timp ce in Polonia doar 1% din materialele digitalizate din arhive sunt disponibile online.

Existenta operelor de arta in format digital poate oferi europenilor acces la materialele muzeelor, bibliotecilor si arhivelor din alte tari, fara a fi nevoiti sa se deplaseze peste hotare sau sa rasfoiasca sute de pagini pentru a gasi informatia dorita.

Numai librariile din Europa detin peste 2,5 miliarde de carti, insa doar aproximativ 1% din materialele arhivate sunt disponibile in format digital, potrivit comunicatului citat. In aceste conditii, Comisia a indemnat statele membre sa depuna mai multe eforturi pentru a pune la dispozitia europenilor, online, lucrari in format digital, astfel incat acestia sa poata cauta electronic informatiile de care au nevoie pentru studiu, pentru munca lor sau pentru propria placere.

"Biblioteca digitala europeana va oferi cetatenilor acces rapid si usor la lucrari europene de literatura si arta, atat in tara de resedinta a acestora, cat si in strainatate. Astfel, un student ceh, de exemplu, va putea sa caute informatii in biblioteca din Marea Britanie fara sa se deplaseze la Londra, asa cum un iubitor de arta din Irlanda va putea fi cu un pas mai aproape de Mona Lisa fara sa mai stea la coada pentru a cumpara un bilet de intrare la Luvru", a precizat in comunicat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Societatea informationala si media.

Aceasta a mai adaugat ca, pentru construirea bibliotecii digitale "Europeana", sunt necesare investitii din partea institutiilor nationale cat si din partea societatilor private care doresc sa ofere sprijin.

Comisia si-a confirmat luni, 11 august, angajamentul de a sprijini statele membre in efortul de a pune la
dispozitia publicului, online, continut cultural de valoare. In perioada 2009-2010 se vor aloca, prin programul de cercetare al Uniunii Europene, 69 de milioane de euro pentru activitatile de digitalizare si de dezvoltare a bibliotecilor digitale.

In aceeasi perioada, prin programul european "Competitivitate si Inovatie", se vor pune 50 de milioane de euro la dispozitia activitatilor de imbunatatire a accesului la continutul cultural al Europei. Costul total al procesului de digitalizare a cinci milioane de carti din bibliotecile Europei este estimat la aproximativ 225 de milioane de euro, fara a pune la socoteala obiecte precum manuscrisele sau tablourile.

Vizitatorii bibliotecilor digitale au deja la dispozitie, in format electronic, copii ale celebrei biblii a lui Gutenberg - prima carte tiparita vreodata - pe site-ul web al Bibliotecii Britanice, vocea Mariei Callas sau a lui Jacques Brel la Institut National de l'Audiovisuel din Franta sau capodopera lui Da Vinci, Mona Lisa, de la Muzeul Luvru.

Biblioteca digitala europeana face parte din initiativa 2010, adoptata de Comisie la 1 iunie 2005 (IP/05/643). La 24 august 2006, Comisia a adoptat o recomandare privind digitalizarea si conservarea digitala. In cadrul Consiliului pe probleme de cultura din 13 noiembrie 2006, ministrii de resort din statele membre au decis continuarea procesului de digitalizare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.