In plus, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a prelungit, tot pana miercuri dupa-amiaza, atentionarea de cod galben pe raul Prut intre lacul Stanca-Costesti si Prisacani, judetele vizate fiind Botosani si Iasi.

Totodata, Hidrologia a precizat ca se ridica avertizarea de cod galben pentru unele rauri mici si pentru cursurile superioare ale raurilor din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Suceava, Moldova, Bistrita si Jijia, aferente judetelor Maramures, Satu Mare, Salaj, Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Suceava si Botosani.

Avertizarea initiala preciza in lista si judetul Galati insa, raul Prut a depasit, in aceasta dimineata, cota de pericol in acest judet, iar hidrologii au reactualizat avertizarea cod portocaliu pentru acest sector, transmite corespondentul NewsIn.

"Astazi, la ora 10.00, la Statia hidrometrica Oancea, Prutul avea o cota de 604 centimetri, cu patru centimetri peste cota de pericol, si un debit de 552 metri cubi pe secunda", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Prefecturii judetului Galati, Petrica Patilea.

Conform aceleiasi surse, sunt inundate circa 400 de hectare de pasune in zona localitatilor Vadeni si Slobozia Oancea si aproximativ un hectar de gradina in zona Vadeni, suprafete aflate in albia majora a raului. Sambata, o bresa de circa 30 de metri produsa pe digul afluentului Elan a dus la inundarea fermei piscicole de la Mata Radeanu.

In acelasi timp, in zona Slobozia Oancea, digul de protectie a Drumului National 26 Galati-Barlad a suferit o serie de infiltratii, dar a fost consolidat si este monitorizat in permanenta. "Specialistii Sistemului de Gospodarire a Apelor Galati si lucratori din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta patruleaza pe diguri si supravegheaza punctele critice, fiind pregatiti sa intervina", a precizat Petrica Patilea.