Social 11 August 2008 05:11
Cu pierderi de 16,2 milioane de dolari numai in al doilea trimestru si fara avize de mediu care sa-i permita derularea procedurilor, compania romano-canadiana Gabriel Resources este convinsa ca va exploata cu cianuri minereurile de aur si argint de la Rosia Montana.

"Avem cea mai puternica echipa de pana acum, atat in Toronto, cat si in Romania. Ne concentram toata energia sa readucem Proiectul Rosia Montana in atentie - in acest moment, pregatim terenul, astfel incat, atunci cand va incepe evaluarea proiectului, sa putem sa inaintam rapid", a declarat cu emfaza Alan R. Hill, presedinte si director general al companiei Gabriel Resources. Justificand nereusita proiectului prin "opozitia unui grup format din organizatii neguvernamentale (ONG), finantate din fonduri straine, anumite organizatii romanesti si cativa membri ai Guvernului Ungariei", compania romano-canadiana evidentiaza totusi ca, din luna februarie (cand activitatile de achizitie a proprietatilor au fost oprite) detine sau are optiuni de cumparare pentru 77% dintre casele aflate in zona industriala, in zona protejata sau in zona intermediara. "Odata ce vom finaliza negocierile pentru proprietatile industriale, vom avea in proprietate aproximativ 85% din cele trei zone ale proiectului, aspect care evidentiaza sustinerea puternica a proiectului, pe care o avem pe plan local", noteaza compania.

De-a lungul timpului, Proiectul Rosia Montana a intampinat numeroase dificultati, ajungand sa fie suspendat din lipsa avizelor de mediu. Toate aceste probleme sunt recunoscute si de companie. Potrivit acesteia, stoparea procesului de revizuire EIM pentru proiect de catre ministrul Mediului si suspendarea tuturor sedintelor Comisiei de Analiza Tehnica (CAT) pentru revizuirea EIM, nu au nicio baza legala, ceea ce adeterminat Gabriel Resources "sa recurga la toate mijloacele pe care le are la dispozitie pentru a reinitia procesul de avizare", atat in Romania, cat si in strainatate.

"Interzicerea cianurilor nu va avea sustinerea necesara in Parlament"

"Pe langa procesele initiate in Justitie pentru a ne pune piedici in a obtine avizele necesare in timp util, opozitia a orchestrat punerea pe agenda de discutie in Parlamentul Romaniei a unei initiative legislative prin care sa se interzica utilizarea cianurilor in operatiunile miniere din Romania. Comisia de industrie, a treia comisie si ultima responsabila cu revizuirea initiativei legislative privind interzicerea cianurii in minerit, a propus ca amendament la proiectul de lege interzicerea folosirii cianurilor in minerit peste limitele stipulate de Uniunea Europeana. Legea, cu amendamentul Comisiei, a intrat pe agenda Camerei Deputatilor la 15 aprilie 2008, cand reprezentantii Camerei au decis sa o retrimita catre Comisie pentru consultare. Nu se stie cand si daca aceasta lege va pleca de la Comisia de industrie pentru a fi votata in Parlament, deoarece Comisia asteapta clarificari din partea Comisiei constitutionale cu privire la proceduri. Compania a dezvoltat proiectul astfel incat sa respecte Directiva referitoare la Deseurile Miniere a Uniunii Europene inca din prima zi in care va incepe sa opereze. Echipa de management continua sa creada ca initiativa de lege cu privire la interzicerea cianurilor nu va avea sustinerea necesara in Parlament pentru a deveni lege", considera Gabriel Resources.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.