Social 11 August 2008 04:28
Luna august este marcata de un mare numar de evenimente astronomice importante.
Pe langa eclipsa partiala de soare, care a avut loc la 1 august, si eclipsa partiala de luna ce va avea loc in noaptea dintre 16 si 17 august, romanii vor putea admira si Perseidele, asa-numitele ploi de "stele cazatoare", care vor atinge maximul pe13 august, intre orele 14 si 17, ora Romaniei. Stelele cazatoare vor putea fi urmarite, insa, si in noaptea de 12 spre 13 august, cand vor cadea cel putin o suta de meteori pe ora.

Asa numitele "stele cazatoare" sunt de fapt particule foarte mici, sub 1 mm diametru, care, odata intrate in atmosfera Pamantului, iau foc in urma frecarii cu aerul. In luna august, odata cu aparitia curentului de meteori Perseide, stelele cazatoare pot fi observate foarte frecvent pe cerul noptii. Sursa acestui curent meteoric este cometa Swift-Tuttle, care orbiteaza Soarele odata la 133 de ani, precizeaza "National Geographic". Aceasta se afla in prezent in afara orbitei lui Uranus si coada ei se intinde intr-o zona pe care Pamantul o traverseaza in august. Astfel, resturi de materie cometara lovesc atmosfera Pamantului cu viteze mari, de pana la 220.000 kilometri pe ora si, cand se dezintegreaza, produc o dara de lumina. Deoarece meteorii apar din directia constelatiei Perseu, curentul meteoric a fost numit Perseide.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.