Social 11 August 2008 02:48
Muncitorii romani interesati sa lucreze in constructii, in Italia, trebuie sa stie ca, potrivit noilor reglementari din contractul colectiv de munca la nivel national pentru acest sector, daca lipsesc nemotivat cinci zile se considera ca au demisionat, se arata intr-un comunicat al ANOFM.

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), prin directia de protectie a drepturilor cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, a publicat cele mai importante modificari din contractul colectiv de munca, la nivel national, in constructii, care a fost aprobat in Italia.

"Absentele nejustificate ale lucratorului de la locul de munca superioare a cinci zile se considera demisie. In aceste conditii, angajatorul, in urmatoarele cinci zile, va trebui sa realizeze comunicarea obligatorie de incetare a raportului de munca prevazuta prin lege", se prevede in contract.

Noile reglementari din domeniu prevad si scaderea perioadei de lipsa de la serviciu din motive medicale de la 7 la 6 zile pentru a beneficia de 50% din salariu si de la 14 zile la 12 zile pentru a primi 100% din retributie.

In contractul colectiv de munca aferent sectorului de constructii se stipuleaza ca firma de constructii va angaja o persoana pe baza unei scrisori care va cuprinde caracteristicile raportului de munca si recunoasterea calificarii muncitorului, iar daca acesta desfasoara munci grele mai mult de trei luni, trebuie sa faca o cerere scrisa pentru ca angajatorul sa recurga la schimbarea incadrarii.

Muncitorul care desfasoara munci grele mai mult de trei luni poate cere, totodata, un acces imbunatatit la pensie, echivalent cu 0,1% din contributia platita la fondul edilitar.

In general, angajatorul poate solicita cazier judiciar.

Inainte de inceperea activitatii pe santier, un muncitor care este interesat sa lucreze in constructii are obligatia de a efectua 16 ore de formare profesionala. Lucratorul nu va efectua perioada de proba daca a mai lucrat pentru compania respectiva, cu aceeasi incadrare, iar perioada de intrerupere a activitatii nu a depasit trei ani. De asemenea, acesta trebuie sa efectueze opt ore pe an de formare individuala continua pe santier.

Recuperarea activitatii, daca a fost intrerupta din diverse motive, nu poate dura mai mult de o ora pe zi, care se adauga programului normal de munca, iar termenul de recuperare s-a marit la 15 zile de la 10 zile, cat era anterior.

Potrivit contractului colectiv de munca, la nivel national in constructii, valoarea APEO (vechimea profesionala ordinara in domeniul constructiilor) va creste de la a treia acordare cu 5%, urmand ca de la a sase acordare sa fie majorata cu inca 5%.

La al treilea nivel, cresterea salariala va fi de 104 euro. Aceasta se va acorda in doua transe, astfel 74 euro, de la 1 iunie 2008, iar 30 euro de la 1 ianuarie 2009.

In ce priveste solicitarea concediului anual de odihna, cererea trebuie facuta cu cel putin trei zile inainte.
In noul contract de munca este specificat si ca fost modificat procentul acordat pentru munca nocturna, in afara turelor regulate, de la 25% la 28%, in timp ce pentru munca nocturna cuprinsa in ture regulate acesta a fost majorat de la 11% la 12%.

In plus, romanii care intentioneaza sa se angajeze in domeniul constructiilor sunt obligati sa pastreze o copie a comunicarii preventiv a angajarii "comunicazione preventiva di assunzione" sau declaratia de angajare "dichiarazione di assunzione", cu datele de inregistrare din registrul matricol sau din statul de plata.

Potrivit datelor statistice, in prezent, in Italia sunt peste un milion de romani, din care sub o cincime (196.000) sunt angajati cu forme legale. Din numarul total de romani angajati circa un sfert lucreaza in constructii, potrivit datelor publicate la jumatatea lunii iulie de ministrul italian de interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.