Aproximativ 1.000 de persoane au participat ieri la un mars de protest in orasul Comanesti, judetul Bacau, cerand stoparea defrisarilor masive de pe Valea Trotusului, zona care a fost afectata anul trecut de inundatii catastrofale. Aici opereaza firme arabe, in spatele carora se afla "celebrul" om de afaceri sirian Omar Hayssam.Protestatarii, membri ai Asociatiei Pro Forest, care reuneste firme de prelucrare a lemnului, au pornit, in jurul orei 13.00, de la gara orasului si au marsaluit pana in fata primariei. Aici, reprezentantii manifestantilor au fost primiti de primarul orasului, Viorel Miron, care a promis ca le va sustine fara rezerve revendicarile.

"Pe Valea Trotusului activeaza firme arabe care defriseaza paduri intregi si exporta masa lemnoasa la preturi de nimic. Garnituri intregi cu cherestea pleaca saptamanal pe calea ferata si ies din tara. Este un dezastru aici! Stam cu cutitul la os pentru ca, in urma taierilor masive de copaci, ar putea avea loc inundatii mai grave decat cele de anul trecut, precum si alunecari de teren", ne-a declarat Viorel Miron, edilul orasului Comanesti. Primarul afirma ca doua dintre aceste firme, Best Wood si Wood Planet, apartin in mod direct omului de afaceri sirian Omar Hayssam.

"Vor smulge sinele de cale ferata"

Peste 2.500 de oameni sunt pe cale sa ramana fara locuri de munca din cauza situatiei de pe Valea Trotusului, sustine, la randul sau, Gheorghe Milea, presedintele Asociatiei Pro Forest. "Aici lucreaza o mafie araba, care a fost sustinuta de guvernarile anterioare si de institutiile statului. Micii producatori nu pot cumpara cherestea de la arabii care exploateaza padurile pentru ca este prea scumpa.

Daca ei ne-o vand cu 130 de euro, cheresteaua merge la export cu 108 euro, pentru ca se livreaza cu cash si la negru. Lemnul nostru ajunge astfel in Siria si in alte tari arabe, iar noi cautam cherestea tocmai prin Ucraina. In Ministerul Economiei se cunoaste acest lucru, altfel nu s-ar da licente. Vrem concurenta loiala si dorim blocarea exportului de cherestea", a precizat Gheorghe Milea, presedintele Asociatiei Pro Forest.Protestatarii sunt decisi ca, daca in cinci zile nu vor primi nici un raspuns, sa scoata sinele de cale ferata si sa impiedice transportul bustenilor din Valea Trotusului.

Ne vindem padurile

Directorul Regiei Nationale a Padurilor "Romsilva", Simion Maftei, spune ca pe Valea Trotusului exista un complex de probleme deosebit de grave.
"Padurile au fost retrocedate, iar persoanele fizice care au fost puse in posesie au vandut mai departe terenurile. Stim ca sunt firme arabe care exploateaza in prezent masa lemnoasa. Din informatiile pe care le avem, proprietarii padurilor au taiat mai multi copaci decat au fost autorizati s-o faca. Vom dispune un control la Directia Silvica Bacau", ne-a declarat Simion Maftei.

Ion Iliescu a promis impaduriri

Valea Trotusului a fost afectata in vara lui 2004 de inundatii dezastruoase, soldate cu zeci de case si drumuri distruse. Dupa ce a descins in zona, fostul presedinte Ion Iliescu a promis lansarea unor ample programe de reimpadurire si regularizare a cursurilor de apa. "Am facut aceasta prostie istorica cu improprietaririle", a exclamat Ion Iliescu, ramas siderat in fata versantilor dezgoliti. Nu s-a facut insa nimic de atunci.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.