Social 8 August 2008 03:27
Romanii care muncesc in Italia si Spania sunt expusi unui nou risc: infestarea cu Leishmaniaza, o boala necontagioasa specifica bazinului mediteraneean, care poate duce la moarte.

Maladia exista si in Grecia, Malta si Turcia. Cei mai expusi la contaminarea cu aceasta boala sunt cei care muncesc in aer liber si cei care se expun mult la soare, deoarece boala se transmite doar prin intepatura unei insecte de nisip, denumita Phlebotomus.

Boala letala

Exista doua categorii de Leishmaniaza: cutanata, manifestata prin aparitia unor leziuni tipice la nivelul pielii, si cea viscerala, care afecteaza maduva hematogena si organele limfatice. Simptomele sunt similare in cazul ambelor forme: febra indelungata, ficat si splina marite, ganglioni palpabili.

"Leishmaniaza viscerala este o afectiune parazitara grava, cu evolutie letala in lipsa unui tratament specific. Debutul si evolutia au un caracter insidios, lent, cu febra, scadere in greutate, anemie, numar mare de trombocite, astenie, in general aspect de boala sistemica grava", ne-a spus Simin-Aysel Florescu, doctor in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babes din Bucuresti.

De la insecta, prin imigranti, pana in Romania

Romanii din Spania si Italia sunt principalii "importatori" ai bolii. Printre putinele spitale din tara care se ocupa de pacientii infestati cu Leishmaniaza se numara Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale Victor Babes, din Bucuresti si Spitalul Clinic de Boli Infectioase Constanta.

Spitalul din Capitala se confrunta constant cu astfel de cazuri: "In fiecare an, incepand din 1999, exista cateva cazuri de leishmaniaza viscerala la pacientii romani. Majoritatea cazurilor provin din Spania si Italia, iar anul acesta am avut deocamdata sub cinci pacienti cu aceasta boala. Principala problema este dificultatea descoperirii si diagnosticarii maladiei", spune Simin-Aysel Florescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.