Uninominalul le da batai de cap partidelor mici, care trebuie sa se concentreze pe strategii “colaterale” menite sa le asigure macar cate un reprezentant in Parlament.
Gigi Becali poate spera la un fotoliu in Legislativ doar daca-si da demisia din PNG si candideaza ca independent. Politologul Cristian Parvulescu a declarat ca singura sansa de a intra in Parlament este sa demisioneze din partidul al carui lider este. Becali nu poate castiga nimic cu sigla de partid in spate, asa ca n-are decat sa-si incerce fortele pe cont propriu, candidand ca independent, crede Parvulescu . “El poate castiga pentru ca el are banii si fotbalul de partea sa“, a completat analistul. In schimb, varianta candidaturii independente nu poate fi luata in calcul de liderul PRM, Vadim Tudor, spun analistii. Sociologul Alin Teodorescu e de parere ca Vadim nu va candida ca independent, pentru ca el e creatorul partidului si nu are cum sa-si dea demisia din PRM. “Va incerca tot ce se poate ca partidul sau sa intre in Legislativ, iar daca nu reuseste, il va pastra ca extraparlamentar”, sustine Teodorescu.

Fotbal, bani si… politica

Politologul Cristian Parvulescu admite totusi ca pentru liderul PNG, Gigi Becali, singura sansa de a intra in Parlament este sa demisioneze din partidul al carui lider este. Becali nu poate castiga nimic cu sigla de partid in spate, asa ca n-are decat sa-si incerce fortele pe cont propriu, candidand ca independent. “El poate castiga pentru ca el are banii si fotbalul de partea sa… si, ceea ce e foarte important, isi poate plati campania din fonduri proprii“, precizeaza Parvulescu.

In privinta PRM, Parvulescu este de parere ca Vadim Tudor nu va renunta la partidul sau pentru o candidatura ca independent si ca se va apela la o alta strategie. “Nimeni nu-i garanteaza lui Vadim Tudor ca ia 50 plus unu din voturi ca independent. Experienta politica demonstreza ca nimeni nu obtine voturi prea multe ca independent, iar notorietatea nu e un criteriu care sa garanteze intrarea in Parlament”, arata analistul.

UDMR nu pierde nimic

UDMR, chiar daca e situata la limita pragului electoral, nu are de ce sa-si faca probleme pentru scrutinul din toamna. In conditiile in care PCM, singurul care ar fi putut decima voturile maghiarimii, este la un pas de a face alianta preelectorala. ”Impartirea colegiilor s-a facut in asa fel incat UDMR sa nu fie defavorizata, are sanse sa ia 20% din colegii. Dupa parerea mea, UDMR poate aspira la aceeasi reprezentare parlamentara ca si pana acum, chiar daca nu ar lua pragul de 5 la suta, obtin lejer varianta 6+3 si tot intra in Parlament”, anticipeaza Cristian Parvulescu.

Rus si Dancu au preluat «modelul Oprescu»

Aflati intr-o situatie aproape similara cu aceea a lui Sorin Oprescu, marginalizati de conducerea centrala a PSD, fostii vicepresedinti Vasile Dancu si Ioan Rus au anuntat ca nu vor sa candideze in alegerile parlamentare din acest an nici din partea PSD si nici a altui partid. Anuntul a fost facut printr-un comunicat de presa in care nu se spunea nimic despre posibilitatea candidaturii din postura de independent. Sociologul Vasile Dancu, artizan al fostelor campanii electorale ale PSD, a simtit care este trendul politic. Beneficiind de instrumentele pe care le are la indemana, adica un institut de sondare a opiniei publice, profesorul Dancu a studiat optiunile electoratului. El a avut ca studiu de caz castigarea Primariei Capitalei de catre fostul sau coleg, devenit intre timp independent, Sorin Oprescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.