Scandalul duty free, “reincarcat” in “Financial Times” si “LA Times”

Faimosul scandal duty free este scos din nou la suprafata intr-un articol din "Financial Times", preluat de cotidianul american "Los Angeles Times". In material, care analizeaza tratamentul la care sint supusi investitorii straini in Romania, este reluata si o declaratie a lui Rick Weil, patronul firmei EDF, care il acuza pe "seful de cabinet al lui Adrian Nastase din anul 2001" ca i-a cerut mita 2,5 milioane dolari.

"In 2001, potrivit lui Rick Weil, proprietarul EDF, seful staff-ului lui Nastase a cerut 2,5 milioane de dolari mita pentru a pastra acordul in vigoare. Weil a spus ca a refuzat mita. Nastase a negat acuzatiile", se arata in articol.

In 1992, EDF Services LTD si SKY Services LTS s-au asociat, pe o perioada de 10 ani, cu Aeroportul International Bucuresti-Otopeni si cu compania Tarom, formind societatile mixte EDF Asro SRL si SKY Services (Romania) SRL. Directia Vamilor a suspendat in 1998 autorizatiile firmelor EDF pentru nereguli contabile. In 2001, compania Tarom si AIBO au decis sa se retraga din asocierea cu EDF.

Mita la nivel inalt

Cotidianul german "Die Welt" a publicat pe 16 noiembrie 2002 un articol potrivit caruia un reprezentant al Guvernului Romaniei i-ar fi solicitat lui Rick Weil, proprietarul firmei EDF, mita in valoare de 2,5 milioane de dolari pentru ca EDF sa administreze in continuare magazinele duty free din Aeroportul Otopeni. In perioada 2001-2004 s-au organizat mai multe licitatii pentru duty free-urile de la Aeroportul Otopeni, fara a fi insa finalizate.

Dezvaluirea numelui celui care a cerut mita a trecut aproape neobservata anul trecut, cind "Academia Catavencu" a preluat declaratia lui Weil din presa straina. Se intimpla imediat dupa al doilea tur de scrutin al prezidentialelor. Weil a relatat intilnirea cu Tesu de la Hotelul Hilton din Bucuresti. "Acum, eu nu pot sa spun cu exactitate daca primul-ministru este seful meu, insa seful meu mi-a cerut sa vin aici si atita vreme cit eu primesc 2,5 milioane de dolari vom considera ca va putem permite sa va continuati activitatea", i-ar fi spus Tesu lui Weil.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.