Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) cere Tribunalului Bucuresti sa constate colaborarea cu Securitatea a trei candidati la Primaria Galati la alegerile locale din iunie, persoanele nominalizate fiind Igor Ioan Parvu, Andrei Lisinschi si Silviu Vasilache

Potrivit CNSAS, Igor Ioan Parvu, candidatul PNG-CD la functia de primar al Galatiului, ar fi fost recrutat pe 29 martie 1989, pe vremea cand acesta era ofiter maritim, preluand numele conspirativ "Petre", pentru "supravegherea informativa a colegilor de serviciu si contraspionaj economic".

CNSAS sustine ca, potrivit raportului de recrutare, Igor Ioan Parvu trebuia sa "urmareasca comportarea, activitatea si legaturile realizate de navigatorii romani pe timpul escalelor in porturi straine, stari de spirit necorespunzatoare si manifestari ostile ale unor navigator romani, fugari romani sau cetateni straini (...) cetateni suspecti de culegere de date si informatii ori care incita la actuni ostile si cei care racoleaza ori determina navigatorii de a refuza intoarcerea in tara (...) cetateni romani care intentioneza sa paraseasca in mod ilegal tara folosind nave romane sau straine care parasesc portul Galati".

In documentul depus de CNSAS in instanta, se precizeaza ca Igor Parvu ar fi dat informatii Securitatii despre "situatia navigatorilor romani in porturile straine" si despre doi fosti colegi ai sai de la "insitut, promotia 1982", care au ramas ilegal in stainatate. De asemnea, potrivit aceluiasi document, Igor Parvu ar fi furnizat informatii care au continut "elemente de studiu pentru recrutarea altor persoane".

Pe 10 iunie, CNSAS a emis o nota de constatare, sesizand ulterior Tribunalul Bucuresti pentru a decide daca Igor Parvu a facut sau nu politie politica. Tribunalul Bucuresti a fixat primul termen de judecata pentru data de 26 septembrie.

Igor Parvu a fost nominalizat de Partidul Noua Generatie-Crestin Democrata pentru a candida, in iunie, la Primaria Galati, la lansarea lui in cursa electorala participand presedintele partidului, Gigi Becali. Capitan de cursa lunga, Igor Parvu si-a facut campanie electorala in costum de marinar, insa asemanarea cu presedintele Traian Basescu nu i-a atras un capital electoral la fel de mare ca al sefului statului. Parvu a terminat competitia pe locul sapte, cu doar 1.057 de voturi din peste 93.000 valabil exprimate. Recent, a intrat in PD-L.

Andrei Lisinschi, candidatul PD-L la Primaria Galati ar fi fost recrutat, potrivit CNSAS, pe data de 11 iunie 1983, cand ar fi semnat un angajament olograf cu numele real, preluand numele conspirativ "George".
Potrivit unui raport al Securitatii citat de CNSAS, Andrei Lisinschi ar fi fost recrutat, deoarece in randul elevilor din cadrul "Filialei de Formare si Perfectionare a lucrarilor de la navigatia fluvial Galati, pentru calificarea in functii de ofiteri electricieni "nu era nicio "sursa de informare".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.