Printre motivele pentru care cei doi nu vor candida se numara faptul ca partidul a uitat de proiectul de reforma asumat in 2005 si ca cei din conducerea centrala dau impresia ca nu mai au nevoie de ei.

"Multumim colegilor si prietenilor nostri de la organizatia judeteana Cluj pentru propunerile de a candida la generale pe listele PSD. Dorinta lor a fost exprimata pe toate caile: amical, public, oficial si este destul de greu sa spui NU. Raspunsul nostru este totusi negativ si are cateva argumente, relevante cel putin pentru noi. Niciunul din motivele pentru care nu putem raspunde acestei solicitari nu este generat de relatia noastra cu organizatia judeteana Cluj. Dimpotriva, organizatia PSD Cluj va avea tot sprijinul nostru si va beneficia de efortul nostru atata timp cat ramane o echipa solidara, deschisa spre idei noi si modernizare si nu ceda tentatiei servilismului in fata obsesiilor centraliste", se mai explica in comunicat.

Din punctul celor doi de vedere exista sase motive pentru care cei doi nu pot candida la alegerile prlamentare, primul dintre ele fiind acela al consecventei.

"O chestiune de consecventa. Nu poti sa dezaprobi anumite practici politice in numele unor principii si apoi, fara sa se fi schimbat ceva esential, sa uiti de respectivele principii in perspectiva unor presupuse beneficii personale", se mai arata in documentul citat, care continua cu argumentul numarul doi, referitor la principiile din Reforma profunda a PSD, document adoptat de lideri ai organizatiilor din Transilvania in 2005. "Comparatia cu ceea ce se intampla astazi in cadrul partidului nostru ne conduce la concluzia ca nu putem sa ne dezicem de acele principii, folosite de unii poate doar ca trepte pentru ascensiunea politica", se arata in comunicatul semnat de Ioan Rus si Vasile Dancu.

Cei doi fosti vicelideri de partid considera ca nu pot candida „pe lista de partid”, deoarece acest lucru ar insemna sa nu isi poata exprima "o serie de proiecte sau idei pe care partidul le elimina strategic din discurs" sau le trece sub tacere. Printre aceste idei se numara "tema dezechilibrelor intre regiuni de dezvoltare si gasirea unor solutii durabile pe termen lung si a unor programe de coeziune nationala; tema unei descentralizari consistente si cautarii unor noi echilibre institutionale intre stat si colectivitatile locale; tema modernizarii administratiei si reformei statului".

Ioan Rus si Vasile Dancu sustin ca „pe listele de partid” ei nu mai pot reprezenta „comunitatea clujeana si Transilvania, fara a intra din nou in conflict cu conducerea centrala a partidului”.

„In general, proiectele partidului nostru cauta o legitimare abstracta, generica, si o pozitionare politica ce nu tine cont de specificul zonal sau regional”, mai sustin cei doi.