Procurorul general cere Camerei Deputatilor un nou aviz pentru urmarirea penala a lui Adrian Nastase, pentru acuzatiile de luare de mita si santaj, in dosarul Zambaccian, in care fostul premier a fost trimis in judecata de catre DNA in 2006.
Potrivit unui comunicat de al Parchetului General, procurorul general, sesizat prin referat transmis la data de 30 iulie 2008 de catre Directia Nationala Anticoruptie, a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Adrian Nastase, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si infractiunea conexa de santaj.

In comunicat se arata ca faptele cu care Directia Nationala Anticoruptie a fost sesizata prin denunt constau in aceea ca, "in perioada 2002 – 2004, Adrian Nastase a primit de la Irina Paul Jianu, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in scopul mentinerii acesteia in functia de inspector general de stat, foloase necuvenite estimate la 2.019.250.439 lei vechi, constand in contravaloarea unor bunuri achizitionate din Republica Populara Chineza, obligatii vamale si cheltuieli de transport corespunzatoare acestor bunuri si contravaloarea lucrarilor de tamplarie efectuate la un imobil".

De asemenea, "in perioada 2002 – 2004, Adrian Nastase a primit de la Paun Ioan, in mod repetat si in baza aceleiasi rezolutii infractionale, in scopul mentinerii acestuia in functiile de consul general si sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong, foloase necuvenite constand in prestarea de servicii de achizitionare si organizare a transportului de bunuri din Republica Populara Chineza. In luna martie 2006, Adrian Nastase l-a constrans pe Paun Ioan sa nu declare organelor de urmarire penala tot ceea ce cunostea in legatura cu faptele descrise la punctele 1 si 2, respectiv sa nu predea sau sa distruga inscrisurile pe care le detinea, amenintandu-l ca in caz contrar Irina Paul Jianu va face afirmatii la adresa sa de natura sa il discrediteze, ceea ce ii va afecta evolutia profesionala", se mai arata in comunicatul Parchetului General.

Acest dosar se afla la DNA din aprilie, cand a fost intors de instanta suprema, dupa ce Curtea Constitutionala a stabilit o procedura similara pentru cercetarea fostilor ministri cu cea pentru ministrii in functie.

Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins, pe 7 aprilie, recursul DNA la decizia de restituire a dosarului de coruptie "Zambaccian", in care procurorii l-au trimis in judecata pe fostul premier si fost presedinte al PSD, Adrian Nastase.

In acest dosar aflat pe rolul DNA, denumit tot "Zambaccian", sunt vizati Adrian Nastase, Dana Nastase, Irina Jianu (fosta sef la Inspectoratul de Stat in Constructii) si Cristian Mihail Vasile (administrator Eurografica).

Potrivit unui comunicat din 2006, fostul presedinte PSD si premier al Romaniei este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, a savarsit mai multe infractiuni de coruptie prevazute de Legea 78 /2000, antrenand si alte persoane. Este vorba de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora inculpatul ar fi obtinut, in total, suma de 48 miliarde lei vechi, adica 1,3 milioane euro.

Acest dosar este diferit de cel care se afla la Camera Deputatilor pentru primire de aviz pentru continuarea cercetarilor, denumit tot "Zambaccian" si care priveste modul in care familia Nastase a dobandit imobilul de pe strada Zambaccian.

Tot in urma deciziei CCR din iunie 2007, la DNA au fost returnate dosarele pentru care procurorii au cerut, pe 31 iulie, aviz de urmarire penala Parlamentului pentru Adrian Nastase si Serban Mihailescu. In cazul lui Nastase, cererea de saptamana trecuta se refera la dosarul "Matusa Tamara".

Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a respins, pe 15 aprilie, ca nefondat recursul promovat de DNA impotriva hotararii instantei de fond de restituire la DNA a dosarului "Matusa Tamara", in care a fost trimis in judecata fostul premier Adrian Nastase.

Nastase a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie la 31 mai 2007, fiind acuzat de dare de mita lui Ioan Melinescu, pe care l-a promovat ca sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). El a fost invinuit ca, in anul 2000, l-a numit pe Melinescu la conducerea Oficiului, printr-o hotarare de guvern, in schimbul blocarii unei lucrari avand ca obiect o tranzactie suspecta, de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase. Melinescu a fost si el acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Scandalul mediatic "Matusa Tamara" a izbucnit la inceputul anului 2006, dupa publicarea declaratiilor de avere din 2005 ale demnitarilor. In urma scandalului, Nastase si-a pierdut toate functiile politice, de presedinte executiv al PSD si de presedinte al Camerei Deputatilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.