Presedintele Traian Basescu a declarat in timpul unei vizite in localitatea sinistrata Tamaseni, din judetul Neamt, ca autoritatile de la Bucuresti ii vor sprijini pe oameni sa-si reconstruiasca locuintele distruse de inundatii, avand confirmarea, in acest sens, de la ministrul economiei, Varujan Vosganian, potrivit NewsIn.
"Important este sa li se transmita (sinistratilor,) ca niciunul nu va ramane nesprijinit. Guvernul le va asigura materiale acolo unde nu se mai poate locui, sa-si reconstruiasca fiecare casa, asta am confirmare de la ministrul Varujan Vosganian si astazi (luni, n.r.) mi-a dat aceeasi reconfirmare, ca vor pune resurse la dispozitie pentru reconstructia caselor, asa cum s-a facut si la alte inundatii, cele de anul trecut si cele din 2005", a spus presedintele.

Seful statului a adaugat ca este nevoie de solidaritate cu oamenii care sunt afectati de inundatii. "In al doilea rand avem nevoie de solidaritate, nu numai a Guvernului cu sinistratii, cu cei afectati, cu cei care nu mai au case, ci si solidaritatea fiecarei comunitati. In al treilea rand s-a generat un sentiment de solidaritate al intregii populatii, in toate zonele din tara se strang ajutoare pentru oameni. Mi-as permite sa spun ca prioritate nu mai este sa se stranga apa si conserve. Prioritatea acum trebuie indreptata catre haine, catre incaltaminte in mod deosebit, paturi, saltele, frigidere, masini de spalat, sunt obiecte pe care oamenii le-au pierdut si au nevoie de ele. In acelasi timp, as face mentiunea ca cei ce trimit haine trebuie sa le trimita curate", a declarat Basescu.

Presedintele s-a declarat convins de faptul ca ministrii si reprezentanti ai Guvernului se vor deplasa in zonele lovite de ape pentru a prezenta masurile pe care le vor lua. In plus, el a spus ca lucrurile nu se pot face peste noapte si ca fiecare sector, de la sanatate si educatie la mediu, are nevoie de bani pentru a-si rezolva problemele.

"Cand e bacalaureat, toti vorbim de banii care trebuiesc dati la educatie, cand e aglomeratie pe sosele, toti spunem sa se faca autostrazi, cand avem cate un incident in sanatate toti cerem sa se dea bani mai multi la sanatate, cand sunt inundatii, toti vrem sa se fi facut numai diguri de la inundatiile care au trecut. Trebuie sa fie foarte clar ca nu se pot face toate odata. Se face cate putin din toate si nimeni nu va opta sa abandoneze un sector, sanatatea sau educatia ca sa faca diguri. Pana cand ne vom rezolva toate problemele astea vom trece prin asa ceva din punct de vedere al inundatiei. Asta-i mesajul responsabil si corect care trebuie dat. Nu haide maine sa facem numai diguri. S-au oprit inundatiile, probabil ca cineva de maine vrea sa se faca numai sanatate. Nu se poate", a spus Basescu.

Seful statului a adaugat ca va reveni in zona, deoarece lucrurile sunt extrem de importante, iar amploarea dezastrului se vede abia dupa retragerea apelor. El a apreciat ca institutiile care au actionat la inundatii - ISU, Jandarmeria, Armata, administratia locala - si-au facut treaba si ca numarul victimelor fata de inundatiile inregistrate anii trecuti a fost considerabil mai mic. "Deci aceste evenimente au trecut, au fost victime, dar mai putine decat au fost in 2005, spre exemplu, deci putem spune ca institutiile- ISU, Jandarmeria, Armata, administratia locala-,atat cat a putut, si-au facut datoria. Marea responsabilitate acum este cea a reconstructiei. Iar reconstructia este un efort pe care Guvernul trebuie sa-l gestioneze in favoarea celor afectati si al doilea lucru esential este solidaritatea care trebuie sa se manifeste din partea intregii populatii catre cei afectati", a incheiat seful statului.

Presedintele Traian Basescu va pleca din Tamaseni in judetul Bacau, in localitatea Saucesti, de asemenea grav afectata de inundatii.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.