Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, la Neptun, la reuniunea Asociatiei Comunelor din Romania, ca primarii trebuie sa se bata pentru obtinerea autonomiei locale, afirmand ca sunt politicieni care nu doresc acest lucru si care vor ca primarii sa vina in genunchi la Bucuresti.

"O problema dureroasa este descentralizarea. Sunt multe ezitari la nivel central inca din 1990. In acest guvern s-a inceput ceva, dar s-a oprit. Veti auzi politicieni care spun ca descentralizarea nu trebuie facuta pentru ca primarii nu stiu sa gestioneze.(...) Vor controlul constiintei politice a primarilor, vor sa-i faca dependenti, sa mearga in genunchi la Bucuresti", a spus Basescu. Seful statului a mai spus ca descentralizarea este acelasi lucru cu autonomia locala si i-a indemnat pe primari sa lupte pentru ea.

Dupa ce presedintele Asociatiei Comunelor, Emil Draghici, a anuntat finalizarea unei agende a comunelor, care va fi un ghid pentru autoritatile locale, dar si pentru cele centrale, seful statului a spus ca documentul acopera, practic, toate aspectele de interes pentru mediul rural.

"Acest document acopera practic toate aspectele de interes pentru mediul rural si-l voi sustine ori de cate ori voi avea ocazia. Voi cere partidelor sa priveasca cu atentie acest document si sa nu mai inoveze lucruri pe care le analizeaza de un an, iar programele de guvernare trebuie sa aiba exact punctele de pe agenda comunelor", a spus Basescu.

Presedintele a apreciat ca este pentru prima data dupa 90 cand se adopta un astfel de document, care este complet "depolitizat". "Este un document tehnic, pragmatic, este pe prioritati si reuseste sa se constituie intr-un ghid extrem de util si pentru partidele politice", a adaugat presedintele.

Basescu s-a referit si la decalajul economic existent in prezent intre mediul urban si cel rural. In opinia sa, problemele sunt provocate de dependeta localitatilor din mediul rural fata de bugetul central si s-a referit la infiintarea unor bugete multianuale, in special pentru atragerea de fonduri europene. Traian Basescu a abordat si problema lipsei locurilor de munca din mediul rural si i-a indemnat pe reprezentantii autoritatilor locale sa atraga fonduri, in special prin proiecte intercomunitare, pentru infiintarea de IMM-uri la sate. "A venit timpul ca din mediul rural sa plece paine si nu grau, sa plece produse lactate si nu lapte", a spus Basescu.

Oprescu este de acord cu presedintele Basescu in privinta descentralizarii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sambata, ca este de acord cu ideea descentralizarii autoritatilor locale, dar spune ca pentru acest lucru trebuie indeplinite cateva conditii printre care intelegerea responsabilitatii celor care si-o asuma, ransmite corespodnentul NewsIn.

Sorin Oprescu a declarat, sambata, la Neptun, intrebat fiind despre declaratiile de sambata ale presedintelui Basescu despre descentralizare, ca ideea de autonomie locala este una buna, dar ca intreaga comunitate trebuie sa constientizeze faptul ca are un mare cuvant de spus. “Deocamdata, pentru noi, romanii, care timp de 60 de ani am fost obisnuiti sa aiba grija de noi un tatuc, ideea e privita ca un act de mare curaj”, a declarat Oprescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.