Magistratii Tribunalului Bucuresti vor decide daca Dan Trancota, liderul Partidului Initiativa Nationala (PIN) Mehedinti a dat note informative Securitatii sub numele “Dorin”, in urma sesizarii depuse de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in instanta.

In actiune, se arata ca Dan Trancota a fost recrutat ca informator in anul 1979, pe cand era profesor la liceul Vinju Mare, primind numele conspirativ “Dorin”, pentru “supravegherea informativa in randul cadrelor didactice si a altor intelectuali de pe raza orasului Vinju Mare, pentru a cunoaste la timp orice fapta ce ar putea aduce atingere Securitatii statului.”

“Informatiile, pe care le voi furniza organelor de Securitate, vor fi scrise sub forma de nota, iar continutul lor va fi sincer, obiectiv si va reflecta adevarul. Ele vor fi semnate cu pseudonimul Dorin, in loc de numele meu adevarat”, se arata in angajamentul olograf semnat de Dan Trancota cu Securitatea, document detinut de CNSAS.

Potrivit CNSAS, Dan Trancota a dat informatii despre un profesor de istorie care avea “idei neconforme cu realitatea si supraapriecia civilizatia anglo saxona”, despre o familie din comuna Greci, care facea parte dintr-o secta religioasa, dar si despre aspecte din viata privata a unor profesori, medici repartizati in localitate si despre “aspecte de competenta organelor de militie”.

CNSAS sustine, in sesizarea depusa in instanta, ca liderul PIN Mehedinti a fost instruit inca de la recrutarea sa ca informator sa “sesizeze despre comentariile ce se fac in legatura cu aparitia unor documente de partid, pe cei care audiaza si colporteaza stirile transmise pe posturile de radio straine, cadrele didactice care comenteaza negativ masurile din domeniul invatamantului, cei care incearca sa propage alte idei tinerilor elevi, incercand influentarea acestora, cadre didactice care au preocupari literare si sunt nemultumiti ca nu li se public operele, cei care pretend asa-zisa lipsa de drepturi in tara noastra”

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii s-a sesizat din oficiu pentru verificarea lui Dan Trancota, atunci cand acesta si-a depus candidatura din partea PIN, pentru ocuparea postului presedinte al Consiliului Judetean Mehedinti.

In urma verificarilor, CNSAS a intocmit, pe 9 iunie, o nota de constatare, ulterior, sesizand Tribunalul Bucuresti pentru a decide daca liderul PIN Mehedinti a fost colaborator al Securitatii.

Tribunalul Bucuresti a fixat primul termen de judecata pentru data de 30 septembrie.

Dan Trancota a fost prefect de Mehedinti intre anii 2000-2004, facand parte din Partidul Social Democrat (PSD).

In acest moment, Trancota este liderul PIN Mehedinti si a candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean, la alegerile locale din anul 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.